Ini Bakal Jadi Kejatuhan Pertama Harga Minyak Sejak April!

352

Harga komoditi hitam terus didagangkan di bawah tekanan pada dagangan awal minggu dengan kekhuatiran terhadap permintaan minyak global yang lemah terus membelenggu pasaran.

Ketika sesi Eropah, niaga hadapan minyak mentah WTI Amerika Syarikat diniagakan rendah dengan berlegar di sekitar paras harga $39.90 setong, manakala minyak mentah Brent susut pada $41.61 setong.

Minyak mentah Brent dan WTI Amerika Syarikat kini dilihat menuju kerugian pertama sejak April berikutan pengembalian semula sekatan coronavirus di beberapa negara yang telah melemahkan prospek pemulihan permintaan terhadap bahan bakar.

Selain itu, harga emas hitam turut menerima tekanan daripada Iran dan Libya yang meningkatkan eksport minyak mentah mereka walaupun OPEC dan sekutunya, terus berusaha menghadkan pengeluaran untuk membantu keseimbangan dalam pasaran.

Pengeluaran oleh Libya dilaporkan meningkat hampir tiga kali ganda iaitu sebanyak 250,000 tong sehari sejak sebahagian daripada sekatan terhadap kemudahan tenaga negara itu dihapuskan.

Susulan daripada itu, Menteri Tenaga Rusia Alexander Novak memberitahu bahawa pemulihan pasaran minyak dijangka akan mengambil masa yang lebih lama dan secara berperingkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat