Ini Dia Perdana Menteri Baru Lubnan!

395

Presiden Lubnan, Michel Aoun melantik ahli politik Muslim Sunni Saad al-Hariri sebagai perdana menteri untuk membentuk kerajaan baharu untuk menangani krisis terburuk sejak perang saudara 1975-1990 negara itu.

Selain itu, Hariri mendapat sokongan majoriti anggota parlimen dalam perundingan dengan Aoun. Sehubungan dengan itu, beliau perlu untuk mengatasi beberapa krisis di negara berkenaan merangkumi krisis perbankan, kejatuhan mata wang, kadar kemiskinan yang meningkat dan hutang negara yang melumpuhkan.

Tambahan daripada itu, kerajaan baharu juga perlu berhadapan dengan lonjakan kes Covid-19 dan krisis yang berpunca daripada kejadian letupan pada Ogos di pelabuhan Beirut yang mengorbankan hampir 200 rakyat dan menyebabkan kerosakan berjuta-juta dolar.

Sebelum ini, pemerintahan terakhir pemimpin Sunni Hariri digulingkan hampir tepat setahun yang lalu ketika tunjuk perasaan mencengkam negara itu, yang marah terhadap pemerintah elit Lubnan.

Sementara itu, pencalonan pada hari ini menyusul setelah berminggu-minggu berlakunya pertengkaran politik yang telah menunda perjanjian dengan kerajaan baru.

Di samping itu, Hariri disokong oleh penggubal undang-undangnya sendiri, parti Shi’ite Amal, parti politik Druze Walid Jumblatt dan blok kecil yang lain. Manakala kumpulan Syiah Hizbullah mendedahkan bahawa mereka tidak mencalonkan sesiapa, tetapi akan berusaha untuk memudahkan proses lantikan tersebut.

Manakala FPM yang diketuai oleh menantu Aoun, yang mempunyai blok Kristian terbesar, mendedahkan bahawa mereka tidak akan mencalonkan Hariri. Parti Kristian dan pesaing Hizbullah, Angkatan Lubnan, juga dikhabarkan enggan mencalonkan Hariri, dengan alasan bahawa seorang ahli politik veteran tidak boleh memimpin kabinet pakar yang dirancang.

Akan tetapi, Hariri telah menampilkan dirinya sebagai calon yang sesuai untuk membangunkan kabinet yang dapat menghidupkan kembali peta jalan Perancis, yang menetapkan reformasi yang diperlukan untuk memacu bantuan asing. Beliau juga mengatakan bahawa Lubnan mesti bersetuju dengan program reformasi IMF untuk menghindari krisis.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat