Ini Fakta Perlu Diketahui ‘Trader’ Mengenai Pertumbuhan Ekonomi A.S!

496

Pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat (A.S) berkembang dengan kukuh pada suku kedua berikutan bantuan kewangan dan program vaksinasi dari kerajaan yang mendorong peningkatan perbelanjaan dalam sektor perkhidmatan.

Keluaran dalan negara kasar (KDNK) meningkat pada kadar tahunan 6.5% pada suku kedua, lapor Jabatan Perdagangan pada hari Khamis dalam anggaran pendahuluan KDNK suku kedua. Bacaan pertumbuhan suku kedua ini jauh lebih tinggi daripada bacaan pertumbuhan suku pertama yang catat bacaan pada kadar 6.3%.

Walaubagaimanapun angka KDNK suku kedua adalah jauh dari sasaran yang diharapkan iaitu pada kadar 8.5%. Waima, pertumbuhan ekonomi tetap berkembang dengan pantas walaupun munculnya varian Delta. Disisi lain, inflasi terus meningkat lebih tinggi. Jika hal ini berterusan ia dapat membawa gangguan terhadap rantaian bekalan dan sekaligus memperlahan ekonomi.

The Fed pada awal pagi Khamis mengekalkan kadar faedah penanda aras semalaman berhampiran sifar dan juga mengekalkan pembelian bon. Pengerusi the Fed, Jerome Powell menekankan bahawa kesan impak penularan Covid-19 terhadap ekonomi semakin berkurangan.

Ahli ekonomi menjangkakan pertumbuhan sekitar 7% tahun ini, yang merupakan prestasi terbaik sejak tahun 1984. Institusi Monetari Kewangan Antarabangsa pada hari Selasa meningkatkan ramalan pertumbuhan untuk Amerika Syarikat kepada 7.0% pada tahun 2021 dan 4.9% pada tahun 2022.

Laporan berasingan dari Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis menunjukkan tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun sebanyak 24,000 kepada 400,000 bagi minggu yang berakhir pada 24 Julai.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat