Ini Faktor Yang Mendorong Harga Minyak Susut

254

Harga minyak sedikit susut di tengah-tengah kebimbangan terhadap penularan varian Delta Covid-19 yang semakin meluas akan memperlahankan pemulihan dalam permintaan bahan bakar global.

Wabak varian Delta, terus merebak dengan cepat di Asia dan Eropah sehingga memaksa beberapa langkah sekatan tambahan dilaksanakan untuk membendung penularan.

Ini menyebabkan harapan pasaran untuk melihat permintaan meningkat pada musim panas menjadi goyah.

Sepanyol dan Portugal, destinasi percutian musim panas kegemaran bagi rakyat Eropah, mengenakan sekatan baru kepada warga Britain yang tidak divaksinasi pada hari Isnin, sementara 80% penduduk Australia menghadapi sekatan yang lebih ketat selepas Perth mengumumkan penutupan selama empat hari.

Sementara itu, pertemuan anggota Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, OPEC+ pada 1 Julai turut mempengaruhi sentimen dalam pasaran minyak mentah.

Menjelang pertemuan, OPEC telah mengeluarkan ramalan yang menunjukkan penurunan dalam bekalan minyak pada bulan Ogos dan sehingga akhir tahun 2021. Ini menandakan bahawa kumpulan itu mempunyai ruang untuk meningkatkan pengeluaran pada pertemuan minggu ini.

Niaga hadapan minyak mentah Brent diniagakan di sekitar harga $74 setong pada awal sesi Eropah, sementara WTI Amerika Syarikat pula diperdagangkan susut pada $72 setong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat