Ini Indikasi Terkini Perlu Diketahui ‘Trader’ Menjelang Mesyuarat ECB!

409

Hasil bon zon Euro mencecah paras tertinggi berbilang tahun sekali lagi pada hari Rabu, di tengah-tengah peningkatan spekulasi bahawa Bank Pusat Eropah akan terpaksa untuk mempercepatkan rancangannya untuk mengetatkan dasar monetari.

Bank pusat (ECB) itu telah menyatakan ia akan menghentikan pembelian aset bersihnya pada akhir bulan ini, membuka jalan untuk kenaikan kadar faedah pertama dalam tempoh 11 tahun pada mesyuarat akhir Julai. Panduan daripada Presiden ECB Christine Lagarde dan ketua ekonomi Philip Lane telah mencadangkan bahawa kenaikan pertama sebanyak 25 mata asas kemudian diikuti oleh satu lagi kenaikan serupa pada bulan September, menamatkan tempoh sembilan tahun yang mana kadar utama bank berada di bawah sifar.

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan bank pusat, jadual waktu yang dirancang ini terlalu menekan memandangkan inflasi mencecah rekod tertinggi baharu sebanyak 8.1% pada bulan Mei, mengatasi jangkaan pasaran. Keengganan ECB untuk mengambil tindakan lebih cepat telah menjadi satu yang bertentangan dengan bank pusat lain yang telah memilih untuk mempercepatkan pengetatan dasar monetari mereka.

India menjadi bank pusat terbaharu yang menaikkan kadar utamanya sebanyak 50 mata asas pada hari Rabu, berikutan trend yang ditetapkan oleh Rizab Persekutuan A.S. Di samping itu, gabenor bank pusat Belanda Klaas Knot dan rakan sejawatannya dari Slovakia Peter Kazimir kedua-duanya telah menunjukkan keterbukaan kepada kenaikan 50 mata asas pada bulan Julai dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Pada hari ini, Eurostat menaikkan anggarannya untuk pertumbuhan keluaran dalam negara kasar sehingga 0.6% daripada anggaran awal 0.3%, menjadikan KDNK 5.4% lebih tinggi berbanding sukuan pertama 2021. Angka-angka itu menunjukkan bahawa ekonomi mungkin mempunyai lebih banyak momentum daripada yang dikhuatiri.

Berdasarkan indikasi terbaru, hasil bon 2 tahun Jerman naik 0.70%, naik lima mata asas pada hari ini dan paras tertingginya sejak 2011.Hasil bon Itali 10 tahun meningkat 10 mata asas kepada 3.49%, manakala rakan sejawatannya dari Sepanyol meningkat 8 mata asas kepada 2.49%.

Lagarde menyatakan bahawa ECB akan memastikan ia mengekalkan spread antara kredit negara masing-masing dalam had yang boleh diterima dalam rangka mengetatkan dasar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat