Ini Kesan Kenaikan Gaji Minimum Kepada Sektor Sarung Tangan Malaysia

451

‘Ada yang berminat apply ke? Banyak kuota warganegara lagi tu.’

Umum mengetahui bahawa kerajaan telah menaikkan jumlah gaji minimum sebanyak 25% dari RM1,200 kepada RM1,500 yang berkuatkuasa pada 1 Mei 2022.

Ekoran daripada itu, pendapatan bagi tahun kalendar 2022 (CY2022) untuk sektor sarung tangan getah, terutamanya bagi ‘Big-Four‘ pengeluar sarung tangan getah Malaysia dijangka bakal menerima kesan minimum.

Menurut laporan TA Securities Research, sektor tersebut sedang mengalami peralihan ke pringkat endemik yang dijangka berlangsung selama 3 suku sebelum ia kembali kepada keadaan bekalan dan permintaan normal seperti pra-pandemik.

Disebabkan perkara itu, penganalisis Tan Kong Jin memetik bahawa kebergantungan pengeluar sarung tangan getah terhadap pekerja asing akan kekal tinggi pada 55% ke 65%.

Tambahnya lagi, keadaan tersebut terjadi ekoran pekerja tempatan dilihat lebih suka dan berminat kepada persekitaran kerja yang lebih selesa.

Buat masa ini, kos buruh menyumbang lebih kurang 10% daripada jumlah kos pengeluaran sarung tangan dan semakan oleh TA Securities Research terhadap pengeluar sarung tangan di bawah liputannya, menjangkakan gaji bagi perkeja asing adalah dalam lingkungan RM1,500 hingga RM2,000 termasuk kerja lebih masa.

Difahamkan Top Glove Corp Bhd dan Supermax Corp Bhd setakat Mac 2022 telah menaikkan gaji minimum kepada RM1,400 sebulan.

Dalam pada itu, TA Securities Research menambah bahawa purata harga jualan (ASP) sarung tangan telah stabil sejak beberapa bulan lalu ekoran tekanan kos yang meningkat di sebalik situasi lebihan bekalan semasa.

Sementara itu, TA Securities Research mengekalkan status ‘neutral‘ pada sektor sarung tangan sementara ia mengekalkan panggilan ‘buy’ terhadap Hartalega Holdings Bhd dengan harga sasaran (TP) rendah sebanyak RM5.62.

Selain itu, mereka juga mengekalkan panggilan ‘buy‘ terhadap Top Glove dan Supermax pada TP RM1.27 dan RM74.

Namun, menukar panggilan ‘hold‘ kepada Kossan Rubber Industries Bhd pada TP RM1.96 apabila harga sahamnya naik lepasi paras 1 bulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat