Ini Pandangan Pakar Mengenai Perkembangan Terkini ‘Tapering’ BoC!

402

Berdasarkan tinjauan yang dijalankan dalam kalangan para pakar ekonomi, mereka berpendapat bahawa Bank of Canada (BoC) berada pada landasan yang tepat untuk menaikkan kadar faedah kepada 0.50% menjelang akhir tahun hadapan.

Majoriti responden berpendapat bahawa kenaikan kadar faedah buat pertama kali berkemungkinan akan berlaku lebih awal dari jangkaan.Dalam masa yang sama, para penggubal polisi diramalkan akan mengekalkan kadar faedah pada pertemuan 8 September nanti.

BoC berkemungkinan akan mengurangkan program pembelian aset mingguan sebanyak $1 billion Kanada dolar pada bulan Oktober nanti berdasarkan jangkaan majoriti para pakar ekonomi. Ia akan diumumkan sekali dengan kemas kini ujuran sukuan berikutnya mengenai ramalan pertumbuhan ekonomi dan inflasi.

Pada ketika ini ekonomi Kanada berhadapan dengan cabaran dengan penguncupan ketara sebanyak 1.1% yang dicatatkan pada suku kedua. Atas dasar itu, kebanyakkannya berpandangan bahawa akan ada sekurangya satu kenaikan kadar pada suku keempat tahun 2022.

Penguncupan sebanyak 0.4% pada bulan Julai dengant pembukaan ekonomi daripada pandemik telah mendorong sikap berhati-hati dalam kalangan penggubal dasar.

Nick Bennenbroek, ahli ekonomi antarabangsa di Wells Fargo (NYSE: WFC) berpendapat bahawa inflasi telah meningkat dengan ketara walaupun terdapat pertumbuhan yang singkat dalam ekonomi. Walaubagaimanapun, secera keseluruhan pemulihan ekonomi berada di atas landasan yang betul. Justeru, jika inflasi melonjak lebih tinggi maka ada kecenderungan kenaikan kadar faedah dilaksanakan lebih awal.

Acara terdekat ialah pilihan raya persekutuuan awal yang dijadualkan pada 20 September ini. Namun majoriti para pakar ekonomi berpendapat bahawa ini tidak akan mendatangkan impak yang besar terhadap ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat