Ini Sebab Mengapa Berita Keberkesanan Vaksin Moderna Tidak Banyak Mendorong Pergerakan US Dolar!

1,031

Walaupun pilihan raya presiden Amerika Syarikat telah tamat dan pemenangnya adalah Joe Biden namun ia masih menjadi isu yang terus diperbincangkan. Disisi lain, Donald Trump masih terus berusaha mengetengahkan pengiraan semula yang dapat mengubah keseluruhan keputusan.

Sejak kemenangan Biden diumumkan oleh media negara itu, Trump telah mengambil tindakan undang-undang dengan mendakwa terdapat unsur penipuan dalam pengiraan undi di negeri-negeri utama, tetapi sehingga kini beliau masih belum memberikan bukti untuk menyokong pendakwaannya

Matawang US dolar menunjukkan penyusutan berbanding beberapa matawang utama pada hari Isnin. Dalam masa yang sama matawang sterling dan Euro menunjukkan pengukuhan kerana terdapat tanda-tanda positif bahawa Kesatuan Eropah dan Britain dapat mementerai perjanjian.

Sentimen pasaran pada hari ini bercampur antara kekhuatiran terdapat peningkatan kes jangkitan Covid-19 dan harapan terhadap keberkesanan vaksin.

Perunding utama Brexit, David Frost mengumumkan bahawa UK dan EU telah menunjukkan kemajuan dalam rundingan perdagangan walaupun masih ada kemungkinan perjanjian tersebut menemui kegagalan.

Matawang pound mengukuh berbanding US dolar ke paras tukaran 1.3190. Indek US dolar pula susut kepada paras tukaran 92.698 berbanding sebilangan matawang utama.

Pada hari ini, syarikat Moderna telah mengumumkan bahawa vaksin Covid-19 mereka mencatatkan kadar keberkesanan lebih daripada 94% untuk mencegah penularan wabak berkenaan.Kadar keberkesanan melebihi 90% sangat mengagumkan dimana Pfizer Inc. / BioNTech dan Moderna Inc. telah memberikan harapan untuk mengakhiri wabak ini.

Pengumuman berita ini telah memberi pengaruh pada pergerakan saham namun tidak begitu ketara dalam pergerakan matawang US dolar. Menurut penganalisis, berita vaksin Moderna tidak begitu beri banyak perubahan selepas pengumuman vaksin Pfizer. Walaubagaimanapun, dengan adanya pengumuman keberkesanan vaksin dari Rusia, China, Pfizer dan Moderna ia dapat mempercepatkan pengagihan vaksin ke seluruh dunia.

Secara umumnya pemain pasaran mengambil sikap berhati-hati dengan membuat pertimbangan antara berita keberkesanan vaksin dengan peningkatan kes jangkitan. Ditambah pula dengan kebimbangan terhadap pakej fiskal A.S.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat