Ini Sebab Pengukuhan Matawang GBP Ketika Ini : PMI Sektor Perkhidmatan

668

Aktiviti dalam sektor perkhidmatan UK pada bulan lalu meningkat ke paras tertinggi sejak Oktober tahun 2017 menurut laporan yang dikeluarkan pada pukul 4.30 petang tadi.

Firma penyelidikan Markit mengumumkan bacaan indeks PMI sektor perkhidmatan UK naik ke paras 55.1 pada bulan Jun berbanding 54.0 yang dicatatkan pada Mei. Jangkaan pasaran untuk data kali ini adalah 53.9.

Pasangan matawang GBP/USD sejak pukul 3 petang tadi dilihat tertekan selepas mencapai paras tertinggi hari Rabu. Ia dilihat pulih semula dan membuat kenaikan selepas indeks sektor perkhidmatan merekodkan bacaan yang memberangsangkan. Matawang GBP menguat secara keseluruhan apabila ia juga mengukuh berbanding matawang utama yang lain.

Data PMI sektor perkhidmatan adalah salah satu daripada 3 data PMI yang dikeluaran pada minggu ini. Dua data indeks sektor pembuatan dan pembinaan telah dikeluarkan masing-masing pada Isnin dan Selasa. PMI pembuatan UK mencatat bacaan 54.4 melebihi jangkaan 54.1 dan PMI pembinaan UK mencatat bacaan 53.1 lebih daripada jangkaan 52.6.

Daripada ketiga-tiga data PMI ini, sektor perkhidmatan adalah data paling penting kerana ia mewakili sebahagian besar keseluruhan ekonomi Britain.

“Pertumbuhan yang kukuh dalam sektor perkhidmatan menunjukkan ekonomi melantun semula pada suku kedua dan membuka pintu kepada kenaikan kadar faedah bulan Ogos, khususnya apabila tekanan inflasi juga melonjak tinggi,” demikian kata Chris Williamson, ketua perniagaan ekonomi Markit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat