Ini Sebab Utama Kenapa Trump Masih Memerlukan China Untuk Mencapai Sasaran Beliau!

28

Sejak kempen pilihanraya lagi, Trump telah melemparkan kecaman serta beberapa tuduhan berat buat China.

Dari gelaran memanipulasi matawang sehingga mencuri pekerjaan dari Amerika Syarikat, api kebencian Trump terhadap China dilihat semakin bertambah dari hari ke hari.

Sedangkan penganalisis pasaran mengandaikan Taiwan selayaknya mendapat gelaran memanipulasi matawang kerana trade surplus Taiwan meningkat 6 kali ganda melebihi China.

Namun, walau apa jua tuduhan, Trump dikatakan memerlukan China dalam aspek pekerjaan.

Dalam salah satu kenyataan yang diterbitkan di lawan web White House baru-baru ini, Trump telah berjanji untuk menambah 25 juta pekerjaan baru dalam tempoh beberapa dekad akan datang.

Walaupun rancangan ini dilengkapkan dengan butiran yang terperinci, pelaburan asing dilihat sebagai salah satu cara untuk mencapai sasaran ini.

Sebelum ini Trump telah memuji Jack Ma iaitu Pengasas Alibaba Group Holdings yang telah mencadangkan agar Trump mencipta 1 juta pekerjaan baru dari perniagaan kecil dan sederhana di AS.

Justeru, menurut penasihat China kepada bekas Presiden George W.Bush, Paul Haenle yang kini memegang portfolio sebagai Pengarah Carnegie-Tsinghua Center untuk Global Policy di Beijing, AS perlu menjalin kerjasama dengan China bagi mencapai matlamat domestik terhadap sektor pekerjaan dan ekonomi.

Ini Respond Pasaran Matawang Terhadap Pertemuan Theresa May dan Donald Trump!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat