Ini Sentimen Yang Anda Perlu Tahu Pada Dagangan Awal Minggu

591

US dolar didagangkan stabil berbanding matawang utama pada dagangan awal minggu sementara tumpuan pelabur terarah kepada data sektor perkhidmatan Amerika Syarikat yang dijangka akan menunjukkan pertumbuhan setelah terkesan oleh pandemik coronavirus.

Bagaimanapun, pelabur tetap berwaspada dengan peningkatan yang berterusan dalam kes baru Covid-19 di beberapa negara, terutamanya Amerika Syarikat yang mencatatkan peningkatan lebih 40,000 kes setiap hari.

Setakat ini, jumlah kes Covid-19 di seluruh dunia telah mencecah 11.4 juta manakala angka kematian meningkat kepada 533,672, menurut data yang diterbitkan oleh Johns Hopkins University.

Mengikuti perkembangan di Eropah, matawang euro meningkat berbanding US dolar setelah didagangkan mendatar pada sesi pasaran hujung minggu.

Pada Sabtu, Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Christine Lagarde berkata bahawa Kesatuan Eropah (EU) mungkin menghadapi tekanan penurunan harga selama 2 tahun disebabkan berlakunya transformasi ekonomi yang didorong oleh krisis Covid-19.

Transformasi ke arah model ekonomi baru itu dikatakan akan memberi kesan kepada pekerjaan dan pengeluaran. Dalam masa yang sama, bank pusat perlu memastikan polisi monetarinya lebih longgar.

Sementara itu, matawang pound juga didagangkan sedikit meningkat dengan ketidakpastian mengenai Brexit terus mengganggu pasaran, lebih-lebih lagi selepas UK dan EU menamatkan perbincangan mereka sehari lebih awal daripada sepatutnya disebabkan perbezaan pendapat yang serius masih wujud antara kedua-dua pihak.

Selain itu, dolar Aussie dan kiwi terus mengekalkan momentum peningkatan mereka sehingga ke sesi Asia berbanding US dolar.

Mesyuarat polisi Reserve Bank of Australia (RBA) pada Selasa, akan menjadi tumpuan utama pelabur untuk mendapatkan kejelasan mengenai pandangan bank pusat terhadap prospek pertumbuhan Australia dan rangsangan diperlukan setelah melihat peningkatan kes baru di negara itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat