Ini Sentimen Pasaran Menjelang Sesi Eropah Yang Anda Perlu Tahu

284

Sentimen pasaran masih bercampur-campur dengan perkembangan pasif pada rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China membuatkan pelabur lebih berhati-hati dalam sebarang keputusan.

Presiden Amerika Syarikat mengumumkan penangguhan tarif ke atas sebahagian barangan import China kepada tarikh 15 Disember. Berhubung perkara tersebut, dilaporkan tiada konsesi perdagangan dari pihak China ke atas pengumuman penangguhan tarif tersebut.

Niaga hadapan saham Amerika Syarikat mencatatkan sedikit pemulihan namun hasil perbendaharaan memberikan kebimbangan. Hasil pulangan 30 tahun pula telah mencecah paras lebih rendah dari 2% buat pertama kali, menguatkan lagi kegelisahan ekonomi menuju ke arah kemelesetan.

Di samping itu juga, hasil pulangan 10 tahun jatuh lebih rendah berbanding hasil pulangan 2 tahun, menyaksikan penyongsangan keluk hasil pulangan buat pertama kali sejak 2007.

Bagi dagangan komoditi, harga emas kembali mencatatkan kenaikan menuju ke paras ketinggian terbaru dalam tempoh lebih 6 tahun selepas sedikit menurun pada Rabu ekoran pengumuman tarif Trump. Sementara harga minyak mentah pula mengalami kejatuhan semalam ekoran perkembangan perang dagang AS-China kurang memberangsangkan serta bacaan ekonomi China yang merosot.

Dagangan dolar Australia pada hari ini positif didorong oleh lonjakan pada angka bacaan laporan data pekerjaan Australia yang dikeluarkan pada sesi Asia. Kadar pengangguran turut kekal di paras sebelum ini.

Selepas data inflasi di UK mencatatkan bacaan positif semalam, tumpuan untuk sesi Eropah hari ini pula akan terarah pada data jualan runcit di UK. Ramalan bacaan data pada kali ini bakal menurun.

Pada sesi New York pula, data jualan runcit Amerika Syarikat pula akan menjadi fokus utama pelabur. Pelabur tidak menjangkakan peningkatan ketara terhadap bacaan data ekoran ketegangan perang dagang bersama China masih lagi berlarutan dan akan menjejaskan sektor jualan.

Terus beri tumpuan pada perkembangan isu-isu semasa dalam pasaran serta data-data ekonomi yang dipaparkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat