Ini Terjadi Pada Pasaran Kewangan Ekoran Kejutan NFP AS

643

Pengukuhan tidak dijangka dalam laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat nyata telah mengejutkan para pelabur. Namun, reaksi yang dipaparkan oleh US dolar tidak ketara dengan hanya mencatat peningkatan sederhana selepas penerbitan data itu.

Ekonomi AS dilaporkan telah menambah sebanyak 467,000 pekerjaan pada bulan lalu, jauh melebihi jangkaan pasaran untuk meningkat hanya 110,000 pekerjaan sahaja.

Sementara bacaan untuk Disember yang disemak semula juga menunjukkan pengukuhan dengan peningkatan 510,000 pekerjaan berbanding anggaran sebelumnya yang jauh lebih rendah sebanyak 199,000.

Selain itu, pertumbuhan purata pendapatan sejam turut menunjukkan lonjakan yang lebih baik dari jangkaan dengan kenaikan sebanyak 0.7% daripada 0.5% yang dijangkakan.

Walaupun begitu, kadar pengangguran pula menunjukkan bacaan yang berbeza dengan menokok kepada 4.0% pada Januari, mengecewakan jangkaan pasaran untuk tidak berubah daripada catatan sebelumnya pada 3.9%.

Angka-angka yang bercampur-campur ini membuatkan pasaran mata wang tidak memberi reaksi ketara, di mana US dolar hanya mencatatkan sedikit peningkatan berbanding pesaing utamanya.

Sementara itu, pelabur juga diperlihatkan dengan data pekerjaan dari Kanada yang menunjukkan bacaan mengecewakan sekali gus mendorong dagangan dolar loonie untuk merosot lebih rendah berbanding USD.

Perubahan pekerjaan Kanada menunjukkan pengurangan lebih besar pada Januari dengan menurun sekitar 200,000 pekerjaan berbanding jangkaan untuk kurang sebanyak 121,500. Angka ini nyata mengecewakan pelabur, lebih-lebih lagi kadar pengangguran juga menunjukkan peningkatan drastik sebanyak 6.5% daripada 5.9% sebelumnya.

Melihat kepada perkembangan mata wang Eropah, euro terus stabil di sekitar paras ketinggian satu minggu berbanding greenback kerana masih disokong oleh optimisme bahawa kenaikan kadar faedah oleh Bank Pusat Eropah (ECB) akan berlaku pada akhir tahun ini susulan kenyataan hawkish dari Presiden ECB Christine Lagarde minggu lalu.

Di samping itu, mata wang pound juga didagangkan stabil setelah sedikit tergelincir pada akhir dagangan minggu lalu tetapi masih mengekalkan keuntungan yang diraih susulan keputusan Bank Pusat England (BOE) untuk menaikkan kadar faedah buat kali kedua sejak pandemik Covid-19 pada mesyuarat polisi minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat