Ini Trader Perlu Tahu Untuk Pergerakan GBP/USD

623

Pound Sterling masih dinilai berisiko oleh pelabur? Jom teliti faktor-faktor yang mempengaruhi mata wang Britain ini.

Perkembangan program vaksinasi yang positif mendorong penurunan pada angka kes Covid-19 di UK turut menyokong sentimen pembukaan semula ekonomi UK beberapa minggu yang lalu.

Selain itu juga, kebimbangan terhadap isu Brexit yang sedikit reda menambahkan sokongan terhadap pergerakan Pound yang cemerlang pada minggu lalu khususnya berbanding US dolar.

Tumpuan kini beralih pada mesyuarat dasar monetari bank pusat England (BOE) pada Khamis ini membuatkan pelabur kekal berwaspada terhadap dagangan Pound di awal minggu.

Pada carta pasangan mata wang GBP/USD, pergerakan harga lebih mendatar dan dilihat gagal untuk menyambung siri kenaikan pada minggu lalu.

Jangkaan untuk harga mencapai ke paras ketinggian 1.40000 semakin sukar setelah harga mula turun semula di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada pergerakan di timeframe 1 jam untuk isyarat bearish.

Harga menyambung pergerakan mendatar semalam sehingga ke sesi Asia pagi ini (Selasa) di sekitar paras sokongan 1.39000.

Penurunan harga lebih rendah dilihat akan menuju ke zon RBS (resistance become support) pada 1.38000 selepas harga berjaya melonjak di atas paras tersebut pada dagangan awal minggu yang lalu.

Jika penurunan diteruskan, paras tumpuan berikutnya dilihat pada 1.37000 serta paras support minggu lalu pada 1.36000.

Namun, sekiranya zon 1.39000 berjaya menyokong semula kenaikan, sasaran kenaikan harga akan kembali semula ke zon rintangan 1.40000 yang gagal dicapai minggu lalu.

Melepasi rintangan tersebut akan mencatatkan paras tertinggi terbaru harga untuk tempoh dagangan 7 minggu berkemungkinan menuju paras sekitar 1.41000.

Lihat gambar carta pasangan mata wang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat