Ini Unjuran Penganalisis Tentang Impak Penutupan Kilang

548

Penutupan sementara kilang-kilang sarung tangan bukan hanya akan mempengaruhi pendapatan syarikat tetapi juga boleh menjejaskan hubungan mereka dengan pembeli luar negara terutama ketika pengeluar sarung tangan Malaysia pada masa ini berhadapan persaingan yang semakin sengit daripada pembuat sarung tangan China.

Maybank Investment Bank (Maybank IB) menerusi nota penyelidikannya hari ini berkata, Top Glove, Hartalega dan Kossan telah menggantung operasi kilang pengeluaran sarung tangan masing-masing di Selangor pada Selasa susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Bank pelaburan itu menambah, ia agak terkejut dengan perkembangan terbaharu itu memandangkan sarung tangan adalah antara peralatan perlindungan diri (PPE) yang penting dan kilang-kilang berkaitannya dibenarkan beroperasi sejak PKP pertama.

“Dengan mengandaikan penutupan selama dua minggu kilang-kilang sarung tangan di Selangor di bawah PKPD, kami menjangkakan unjuran kami untuk untung bersih teras tahun kewangan 2021 akan susut, masing-masing 7.4% dan 16% untuk Top Glove dan Kossan,” jelasnya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Maybank IB mengunjurkan keuntungan bersih Hartalega boleh menyusut 16% pada tahun kewangan 2022 kerana penutupan penuh itu.

Tambah Maybank IB, penggantungan kilang-kilang sarung tangan di Selangor dijangka menjejaskan sekitar 55 peratus daripada jumlah kapasiti pengeluaran Top Glove dan 100 peratus bagi Hartalega dan Kossan.

Bank pelaburan itu turut menyatakan walaupun kesan terhadap pendapatan syarikat sarung tangan masih dapat diuruskan dan bersifat sementara, sentimen pelabur terhadap kaunter sarung tangan akan semakin terhakis oleh perkembangan terbaru ini.

Prospek sektor itu kini dibayangi oleh berita negatif yang sedang berlangsung seperti penurunan harga jualan purata (ASP) berikutan persaingan yang semakin sengit dalam kalangan pemain sarung tangan baharu dan sedia ada selain daripada risiko persekitaran, sosial, dan tadbir urus (ESG).

Sementara itu, dalam nota berasingan, AmInvestment Bank menyatakan penutupan kilang-kilang ini boleh memperlambat penurunan ASP sarung tangan kerana bekalan adalah terhad untuk sementara waktu.

“Kami percaya PKPD ini akan dilaksanakan sekurang-kurangnya satu bulan, sebelum kembali kepada keadaan PKP.

“Kami tidak menolak kemungkinan syarikat-syarikat ini akan diberikan kelulusan untuk menyambung kembali operasi memandangkan kepentingan sarung tangan dalam membendung penularan Covid-19,” tambahnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat