Ini Yang Perlu Anda Perhatikan Menjelang Keputusan Mesyuarat Semakan Dasar oleh Fed!

42

Mesyuarat semakan dasar monetari oleh Fed telah memulakan perbincangan selama dua hari, bermula hari ini.

Bagi mesyuarat kali ini, pasaran sepenuhnya menjangkakan kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas daripada 0.50 peratus sehingga 0.75 peratus. Justeru, pelabur dijangka memberi tumpuan kepada ramalan ekonomi terkini terhadap hala tuju dasar, disusuli dengan sidang media yang bakal dipengerusikan oleh Janet Yellen.

Menurut Fed Rate Monitor Tool, Fed kini meletakkan 100 peratus potensi kenaikan kadar dalam mesyuarat ini.

Selain itu, menurut tinjauan Reuters, seramai 120 orang ahli ekonomi berpendapat bahawa bank pusat tersebut akan brsetuju untuk mengetatkan dasar. Hal yang sama juga dilaporkan dalam satu tinjauan oleh Wall Street Journal (WSJ).

Walaupun pasaran mungkin dikejutkan dengan keputusan pengurangan kadar mahupun penambahan lebih daripada 50 mata asas, pakar ekonomi kekal berpendapat bahawa peluang itu dilihat sangat tipis berdasarkan apa yang telah disampaikan oleh Fed setakat ini.

Sementara itu, untuk jangka masa panjang, pasaran juga telah menjangkakan lagi satu peningkatan kadar bakl berlaku pada bulan Jun 2017. Terkini potensi kenaikan tersebut dinilai pada 63.6 peratus. Ini merupakan mesyuarat pertama yang menyaksikan potensi kenaikan kadar melebihi 50 peratus.

Menurut tinjauan WSJ lagi, ahli ekonomi secara purata telah menjangkakan tiga kali kenaikan kadar pada tahun 2017. Jangkaan itu dianggap lebih agresif berbanding ramalan yang pernah dibuat pada bulan September.

Ahli strategi di Brown Brothers Harriman juga percaya bahawa Fed akan menaikkan sekurang-kurangnya dua kali kadar pada tahun depan.

Menurut mereka, jangkaan ini lebih cepat dua kali ganda berbanding yang pernah dicatat pada 2015 dan 2016.

Pair AUD/USD Berada di Level Fibo dan Trend Line di H4

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat