Intel Pula Beli Saham Unit Digital Jio Platforms Berjumlah $255 Juta

254

Giliran Intel Corp pula yang membuat pelaburan ke atas unit digital Jio Platforms milik Reliance Industries Ltd, dengan jumlah $255 juta.

Reliance dilaporkan telah menjual lebih dari satu perempat Jio Platform, sebahagian unit yang menempatkan syarikat telekomunikasi Jio Infocomm dan aplikasi muzik serta filem.

Dalam usaha untuk menghapuskan hutang syarikat, pihak mereka berjaya mengumpulkan sebanyak $15.8 bilion daripada kalangan pelabur termasuk Facebook Inc dan KKR & Co. Perjanjian tersebut juga meningkatkan lagi potensi Jio Platforms untuk mendominasi ekonomi digital India.

Setakat ini syarikat telekomunikasi itu telah berjaya mengalahkan beberapa pesaingnya dengan kadar harga yang tinggi.

Malah Reliance, menggunakan teknologi Jio Platforms dalam usaha terbaru e-dagang, cuba untuk menyaingi Amazon dan Walmart yang diterajui oleh Flipkart.

Tidak cukup dengan itu, pihak mereka sedang berusaha untuk mencipta teknologi yang boleh menyambungkan kereta, keselamatan dan rumah pintar di bawah satu sistem yang sama.

Nilai 18.95 bilion rupee bagi 0.39% saham tersebut meletakkan syarikat itu pada kadar harga 5.16 trilion rupee ($69 bilion).

Melalui perjanjian tersebut dan jualan saham bernilai $7 bilion telah membantu Reliance untuk bebas hutang. Sebelum ini, pihak mereka bercadang untuk menghapuskan kesemua hutang bersih lebih dari $21 bilion pada akhir tahun.

Mukesh Ambani, jutawan India yang mengendalikan runcitan minyak-ke-runcit dalam rancangan untuk menyelesaikan sebahagian dana peribadi yang berjaya dikumpulkan untuk Jio Platforms pada suku ketiga 2020 sebelum mula menceburi penyenaraian awam di Amerika Syarikat pada 2021.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat