Intervention? Ada ‘Tangan Ghaib’ Sedang Genggam Yen

355

Dagangan awal minggu diwarnai dengan kejutan pengukuhan ketara oleh mata wang Yen yang melonjak dari kejatuhan parah mencecah ke tahap terendah sejak tahun 1990.

Majoriti melihat bank pusat Jepun (BOJ) telah mula bertindak untuk campur tangan dalam pasaran untuk memulihkan semula kejatuhan Yen itu.

Pembelian Yen secara besar-besaran berlaku membuatkan nilai mata wang itu melonjak naik sementara US dolar terkesan.

Namun, tiada sebarang penjelasan sehingga pagi ini dengan diplomat mata wang tertinggi Jepun, Masato Kanda juga tidak memberi sebarang komen terhadap situasi ‘intervention’ itu.

Yen yang telah jatuh ke paras 160 kembali melonjak semula ke paras 155 berbanding US dolar dalam masa beberapa jam semalam.

Prestasi US dolar di awal minggu masih hambar susulan dilihat ditenggelamkan oleh situasi Yen yang mencuri perhatian.

Pelabur kekal waspada untuk dagangan US dolar minggu ini menjelang keputusan mesyuarat FOMC pada awal pagi Khamis nanti.

Petunjuk lebih jelas diperlukan dari Federal Reserve (Fed) selepas pelbagai spekulasi yang bercampur berkenaan hala tuju dasar monetari berdasarkan data-data ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang hadir.

Pada sesi New York malam ini, data indeks kos pekerjaan serta tinjauan keyakinan pengguna AS akan diperhatikan dan bakal mempengaruhi pergerakan semasa US dolar.

Mata wang utama lain dalam pasaran bergerak sederhana namun akan mengambil peluang untuk meningkat sekiranya US dolar terus paparkan prestasi suram menjelang mesyuarat FOMC.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat