Intipati Perutusan Khas Perdana Menteri Malaysia – Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)

868

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi telah menyampaikan perutusan khas mengenai Perkembangan Terkini Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Menerusi perutusan tersebut, beliau meluahkan rasa kebimbangan terhadapan peningkatan kes COVID-19 yang meningkat kepada 13 kluster – kluster restoran di Kuala Lumpur, kluster Stutong di Sarawak dan kluster daripada mereka yang pulang dari luar negara.

Susulan daripada itu, beliau berharap Malaysia tidak kembali kepada pelaksanaan PKP yang memberi impak besar terhadap ekonomi negara, yang mana dianggarkan negara akan kehilangan sekurang-kurangnya RM2 bilion sehari, selain daripada jutaan pekerja Malaysia kehilangan sumber pendapatan.

Secara tidak langsung, usaha kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) serta Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dalam usaha memulihkan ekonomi akan menjadi sia-sia.

Muhyiddin Yassin turut memberitahu kini pihak kerajaan sedang dalam pertimbangan untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat awam dan perkara itu akan diumumkan apabila peraturan tersebut dimuktamadkan.

Beliau turut membentangkan peruntukan kerajaan sebanyak RM11.14 bilion kepada 10.4 juta penerima Prihatin Nasional, yang mana merangkumi 1.4 juta pemandu e-hailing menerima elaun tunai RM500, dengan jumlah keseluruhan RM34 juta. Manakala 477 ribu pemandu teksi, pemandu pelancong, pemandu bas menerima elaun tunai RM600, dengan jumlah keseluruhan RM28.8 juta.

Selain itu, 7.7 juta pengguna telah menerima diskaun 50% bayaran bil elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang membawa jumlah sebanyak RM312.32 juta dan 1.4 juta pengguna pula menerima diskaun 15%, yang membawa jumlah RM185.75 juta.

65% isi rumah telah menerima manfaat moritorium, bayaran balik pinjaman bank berjumlah RM38.4 bilion. Diikuti dengan 545,000 usahawan mikro telah menerima geran khas PRIHATIN dengan nilai keseluruhannya RM1.6 bilion, 7 ribu rakyat menerima kemudahan kredit mikro Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan jumlah keseluruhannya RM247 juta.

Lebih 23 ribu masyarakat menerima kemudahan kredit mikro TEKUN dengan keseluruhannya RM177 juta dan 834 ribu majikan serta 6.7 juta pekerja di seluruh negara menerima subsidi sebanyak RM7.4 bilion.

Sehingga kini Malaysia mencatatkan 8800 kes COVID-19 dengan penambahan 21 kes terbaru daripada 6 kes import dan 15 kes tempatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat