Isi Penting Dari Ucapan-Brexit, Sentimen UK Positif

45

Dalam ucapan Perdana Menteri Britain Theresa May di Lancaster House, beliau menjelaskan pendirian kerajaan terhadap Brexit. May yakin perjanjian akan dapat dicapai, tetapi UK tidak mahu menjadi ahli dalam pasaran tunggal dan proses Brexit akan diteruskan bergantung kepada undian di Parlimen UK.

Theresa May mahu ahli Kesatuan Eropah (EU) yang lain tahu bahawa beliau mahu EU terus berjaya. Dalam konteks ini, undian UK bukanlah undian menentang nilai-nilai yang ada di Kesatuan Eropah. Walaupun UK meninggalkan EU, bukanlah bermakna UK meninggalkan Eropah.

Beliau juga menegaskan, UK tidak mahu keahlian dalam beberapa komponen EU sahaja, seperti yang gunapakai terhadap negara Norway.

Beliau akan berusaha untuk memuktamadkan perjanjian perdagangan-bebas dengan EU, dan menegaskan sekali lagi, ia tidak bermaksud keahlian UK di dalam pasaran tunggal EU.

May mahu perjanjian ini dimeterai sebelum tempoh dua tahun berakhir, dan memberi amaran supaya EU tidak mengambil pendirian yang membebankan UK dalam perjanjian tersebut, dimana perjanjian yang tidak dimeterai adalah lebih baik, daripada perjanjian yang langsung tidak menguntungkan Britain.

Secara keseluruhan, jangkaan sebelum ini bahawa UK mahu meninggalkan Kesatuan Eropah dan pasaran tunggal menjadi kenyataan. Tetapi, May mahu ‘perjanjian kerjasama’ yang melibatkan perdagangan bebas-cukai bersama EU. Hal ini bermaksud, jika perjanjian dimeterai, UK masih boleh mengakses pasaran tunggal ini.

Sejurus sahaja May selesai berucap, Gbp/Usd menguat 135 pip dari 1.2212 ke paras 1.2347.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat