Isu Banjir Ingin Diselesaikan, Malaysia Minta Dana Dari PBB!

2,228

Dana ini untuk beli water jet ke?   

Malaysia meminta US$3 juta dari Dana Iklim Hijau PBB (GCF) bagi membangunkan rancangan nasional dalam usaha membantu pemulihan banjir yang menyebabkan 70,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Hujan lebat sejak 18 Disember 2021 telah menyebabkan banjir yang teruk sehingga mengorbankan 48 orang di 8 buah negeri di Malaysia selain mengakibatkan kerosakan yang teruk.

Menurut ketua setiausaha negara, pihak kementerian akan meminta dana dari GCF bagi tujuan untuk membangunkan Pelan Adaptasi Nasional menjelang akhir tahun depan dan perancangan jangka panjang bagi melaksanakan program menangani kesan perubahan iklim.

Pelan tersebut berfokuskan bidang perair, pertanian, keselamatan makanan, kesihatan awam, perhutanan dan infrakstruktur.

Ini merupakan kali pertama kerajaan Malaysia meminta dana GCF bagi penyesuaian iklim yang merupakan dasar yang dilaksanakan oleh negara untuk menangani perubahan iklim.

Tambahnya lagi, dana yang diminta tidak banyak jika dibandingkan dengan RM9.8 bilion atau US$2.33 bilion untuk projek mitigasi banjir seperti membina sekatan air, kawasan tadahan dan mendalamkan sungai yang Malaysia telah ketepikan.

Malaysia sering mengalami banjir terutamanya di pantai timur yang terdedah kepada angin monsun timur laut yang bermula pada Oktober sehingga Mac sehingga pihak berkuasa tidak memberi perhatian di kawasan barat dan tengah negara sehingga mengakibatkan kemusnahan yang teruk.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat