Itu Dia! Minit FOMC Pacu USD Lebih Tinggi

726

Laporan minit mesyuarat FOMC yang dikeluarkan awal pagi tadi menguatkan jangkaan pasaran untuk satu lagi kenaikan kadar faedah pada bulan Julai.

Hampir semua pegawai Federal Reserve (Fed) bersetuju untuk mengekalkan kadar faedah pada bulan lepas dan kebanyakan penggubal dasar ingin meneruskan lagi pengetatan dasar.

Ini sekali gus menyokong hasil perbendaharaan AS 10 tahun untuk mengukuh ke paras tertinggi empat bulan pada 3.94% dan memacu kenaikan US dolar lebih jauh.

Pada sesi Asia, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan kukuh pada 103.40 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Niaga hadapan dana Fed menunjukkan jangkaan kenaikan 25 mata asas pada mesyuarat polisi bulan Julai meningkat kepada 88.7%, menurut alat FedWatch CME Group.

Pun begitu, pelabur masih perlu meneliti beberapa data utama untuk menyokong kenaikan tersebut, di mana data pekerjaan ADP sektor swasta Amerika Syarikat, tuntutan pengangguran dan JOLTS akan dikeluarkan pada sesi New York.

Data-data tersebut seterusnya akan dijadikan petunjuk kepada laporan pekerjaan utama NFP AS yang dijadualkan terbit pada hari Jumaat.

Pengukuhan US dolar telah mendorong mata wang euro untuk merosot rendah, manakala pound pula lebih berdaya tahan dengan mencatatkan hanya sedikit penyusutan berbanding greenback.

Sementara dagangan dolar Aussie dan New Zealand pula turut memaparkan sedikit penurunan berikutan US dolar yang lebih kuat.

Dolar Kanada pula tergelincir ke paras terendah tiga minggu walaupun harga minyak didagangkan lebih kukuh. Pelabur kini menantikan keputusan mesyuarat OPEC mengenai penetapan pengeluaran minyak seterusnya.

Dalam pada itu, mata wang yen didagangkan mendatar meskipun di tengah-tengah pengukuhan hasil bon AS 10 tahun.

Pasaran kini memberi perhatian kepada potensi risiko campur tangan oleh pihak berkuasa Jepun terhadap nilai semasa yen.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat