Jangan Risau! USD Masih Menguat

620

US dolar berlegar berhampiran paras ketinggian dua bulan pada pembukaan dagangan awal minggu ketika pasaran saham global kini menuju kepada kerugian bulan pertama sejak Mac disebabkan kebimbangan terhadap kadar pemulihan ekonomi yang perlahan dengan peningkatan berterusan kes coronavirus.

Setelah peningkatan semula dalam saham Amerika Syarikat pada Jumaat telah mengurangkan permintaan terhadap US dolar sebagai safe-haven, tanda-tanda kelembapan dalam pemulihan ekonomi dan ketidakpastian politik bagaimanapun telah mendorong pelabur untuk berwaspada dan mendapatkan semula USD.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan matawang utama diniagakan stabil pada 94.59, menghampiri paras ketinggian dua bulan yang dicapainya minggu lepas pada 94.74.

Pelabur kini menumpukan perhatian mereka kepada perbahasan Presiden AS pertama yang akan berlangsung pada hari Selasa memandangkan tarikh pilihan raya juga semakin hampir iaitu pada awal November.

Menjelang perbahasan, The New York Times melaporkan bahawa Presiden Donald Trump hanya membayar sedikit sahaja cukai pendapatan Persekutuan dalam beberapa tahun kebelakangan ini setelah beliau memenangi pilihan raya Presiden.

Dalam pada itu, beberapa pelabur kini menjangkakan Kongres AS akan meluluskan pakej rangsangan baru sebelum pilihan raya diadakan. Bagaimanapun, terdapat kebimbangan semakin meningkat terhadap pemulihan ekonomi yang melambat berikutan banyak program rangsangan telah berakhir, menyebabkan perbelanjaan pengguna terbatas.

Selain itu, pasaran juga akan diperlihatkan dengan penerbitan data-data utama dari Amerika Syarikat, termasuk keyakinan pengguna pada hari Selasa, tinjauan pembuatan pada Khamis dan data pekerjaan pada Jumaat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat