Jangkaan Inflasi New Zealand Menurun, Adakah Ini Petanda Dovish Dari RBNZ?

152

Berdasarkan tinjauan terbaru Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), jangkaan inflasi dua tahun New Zealand ditetapkan mencatat penurunan pertamanya sejak pertengahan 2020.

Jangkaan inflasi diukur melalui peratusan pengurus perniagaan yang menjangkakan harga barangan dan perkhidmatan akan berubah setiap tahun dalam tempoh dua tahun akan datang.

Dua tahun dilihat sebagai tempoh masa apabila tindakan dasar monetari bank pusat dijelaskan melalui harga.

Menurut tinjauan suku tahunan jangkaan perniagaan yang dikeluarkan oleh RBNZ, pengurus perniagaan menjangkakan inflasi akan menurun kepada 3.07% pada suku ketiga daripada 3.29% pada suku sebelumnya.

Bank pusat itu diramalkan akan menyampaikan kenaikan mata separuh peraturan keempat berturut-turut pada mesyuarat polisi minggu depan, menjadikan kadar kadar faedah rasmi kepada 3%.

Dolar kiwi didagangkan merosot susulan terbitan data tersebut kerana pelabur melihat jangkaan inflasi yang berkurangan ini boleh mendorong pembuat dasar untuk menyampaikan kenaikan kadar lebih perlahan pada suku tahun akan datang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat