Jangkaan Tersasar! Bacaan Inflasi Terbaru Kekal Pada Kadar 3.1% Pada November

355

Bacaan inflasi tahunan Kanada tanpa diduga mencatat bacaan yang sama pada kadar 3,1% pada November, karena pertumbuhan lebih perlahan dalam harga makanan dan perkhidmatan telekomunikasi yang lebih murah dan minyak bahan bakar. Data ini adalah berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Kanada yang dikeluarkan sebentar tadi.

Para penganalisis yang ditemu bual oleh Reuters telah menjangkakan inflasi akan perlahan menjadi bacaan 2,9% dari 3,1% pada bulan Oktober. Secara bulanan, indeks harga pengguna naik 0,1%, dibandingkan dengan jangkaan yang menjangka penurunan sebesar 0,1%.

Inflasi utama ini masih beriringan dengan unjuran Bank of Canada yang menjangkakan inflasi berada di sekitar 3,5% sehingga pertengahan 2024, sebelum perlahan-lahan perlahan menuju sasaran bank pada 2% pada akhir 2025.

CPI-median dan CPI-trim – dua dari tiga ukuran utama inflasi yang digunakan oleh BoC juga tetap stabil pada 3,4% dan 3,5%.

Bank tersebut telah mengekalkan kadar faedah pada paras tertinggi dalam 22 tahun pada 5% dalam tiga pertemuan penentuan polisi dan tetap menyatakan bahwa masih terlalu awal untuk membahas pengurangan kadar faedah.

Harga makanan yang dibeli dari kedai meningkat sebesar 4,7% pada November, lebih perlahan dari 5,4% yang tercatat pada Oktober, sementara harga tenaga turun 5,7% dibandingkan dengan penurunan sebesar 5,4% pada bulan sebelumnya, demikian yang dinyatakan oleh Jabatan Statistik Kanada.

Mata wang Kanada terus mengukuh berbanding US dolar dengan USD/CAD menyusut sebanyak 0.33% kepada paras dagangan 1.3353.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat