Jualan Runcit A.S Atasi Jangkaan Pakar! Adakah Ini Petanda Yang Baik?

403

Jualan runcit AS meningkat lebih daripada yang dijangka pada bulan Mac di tengah-tengah lonjakan pendapatan dalam sektor peniaga atas talian. Ini menjadi bukti tambahan bahawa ekonomi berakhir pada suku pertama dalam keadaan kukuh.

Jualan runcit meningkat sebanyak 0.7% pada bulan lalu, berdasarkan Jabatan Perdagangan Bureau Bancian, seperti yang diumumkan pada hari Isnin. Data untuk Februari telah diubah suai ke atas untuk menunjukkan penjualan pulih sebanyak 0.9% berbanding dengan 0.6% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan jualan runcit, yang kebanyakannya barang dan tidak diselaraskan untuk inflasi, akan meningkat sebanyak 0.3% pada bulan Mac.

Laporan ini menyusul berita pada bulan ini tentang peningkatan pekerjaan yang kukuh pada bulan Mac, dan menguatkan jangkaan bahawa Federal Reserve mungkin menangguhkan pengurangan kadar faedah tahun ini.

Data Kad Kredit Bank of America yang terkini menunjukkan perbelanjaan isi rumah berpendapatan rendah masih melebihi perbelanjaan isi rumah berpendapatan tinggi.

“Salah satu sebab penting adalah bahawa, walaupun pengguna berpendapatan rendah telah terkesan secara tidak seimbang oleh inflasi, mereka juga merupakan penerima manfaat terbesar daripada pasaran buruh yang kukuh,” dapatan pakar ekonomi di Bank of America Securities. “Pekerja berpendapatan rendah telah melihat peningkatan upah kumulatif terbesar sejak pandemik.”

Peningkatan pekerjaan purata adalah 276,000 sebulan pada suku pertama, berbanding dengan 212,000 pada suku Oktober-Disember. Walaupun pertumbuhan upah perlahan, ia masih di atas 4.0% dari tahun ke tahun.

Jualan runcit tanpa kenderaan, gasoline, bahan binaan, dan perkhidmatan makanan meningkat sebanyak 1.1% pada bulan Mac. Data untuk Februari telah diubah suai untuk menunjukkan penjualan runcit ini meningkat sebanyak 0.3% berbanding dengan tidak berubah seperti yang dilaporkan sebelum ini. Jualan runcit teras melibatkan komponen perbelanjaan penggunaan keluaran domestik kasar yang paling rapat.

Walaupun perbelanjaan mungkin perlahan dari kadar yang pesat pada suku keempat, ia kemungkinan kekal mencukupi untuk menyokong ekonomi dalam suku Januari-Mac. Pertumbuhan yang dianggarkan untuk suku pertama terkini setinggi kadar tahunan sebanyak 2.4%. Ekonomi berkembang pada kadar 3.4% pada suku Oktober-Disember.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat