Jualan Runcit A.S Bulan Oktober Dilaporkan Meningkat! Adakah Data Ini Akan Mempengaruhi The Fed?

321

Jualan runcit A.S. dilaporkan meningkat lebih daripada jangkaan pada Oktober, dirangsang oleh pembelian kenderaan bermotor dan pelbagai barangan lain, menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna boleh membantu menyokong ekonomi pada suku keempat.

Jabatan Perdagangan berkata pada hari Rabu bahawa jualan runcit meningkat 1.3% pada bulan lepas. Data untuk bulan September disisi lain tidak menujukkan perubahan. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan jualan akan meningkat 1.0%, dengan anggaran antara serendah penurunan 0.1% hingga setinggi lonjakan 2.0%.

Jualan juga dirangsang oleh harga petrol yang lebih tinggi, yang meningkatkan penerimaan di stesen. Bayaran balik cukai di California, yang menyaksikan beberapa isi rumah menerima sebanyak $1,050 dalam cek turut membantu menyokong jualan. Di samping itu, Amazon mengadakan promosi Hari Perdana kedua pada bulan Oktober.

Penjimatan besar-besaran terkumpul semasa pandemik COVID-19, dan kenaikan gaji yang kukuh di tengah-tengah pasaran buruh yang ketat, secara amnya telah membantu pengguna dapat mengharungi situasi kenaikan harga yang lebih tinggi dan kos pinjaman.

Sokongan itu dijangka pudar tahun depan apabila dasar monetari yang lebih ketat akan diterapkan. Badan Runcit Kebangsaan meramalkan bulan ini bahawa jualan percutian akan meningkat antara 6% dan 8% tahun ini.

Rizab Persekutuan telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 375 mata asas tahun ini daripada menghampiri sifar kepada julat 3.75%-4.00% ketika ia memerangi inflasi yang berleluasa.

Tidak termasuk kereta, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit meningkat 0.7% bulan lepas. Data untuk bulan September telah disemak lebih tinggi untuk menunjukkan jualan runcit teras ini meningkat 0.6% dan bukannya 0.4% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat