Jualan Runcit Kanada Merosot Pada Bulan September! Apakah Yang Berlaku Pada Ekonomi Kanada?

94

Jualan runcit di Kanada merosot pada suku ketiga tahun itu selepas kelemahan pada bulan September, kerana harga petrol jatuh dengan mendadak dan jualan runcit menurun untuk bulan itu di tengah-tengah inflasi harga yang mendadak.

Jualan merosot 0.5% pada September kepada 61.14 bilion dolar Kanada, bersamaan kira-kira $45.45 bilion, lapor Jabatan Statistik Kanada pada hari Selasa. Kejatuhan itu sejajar dengan jangkaan pasaran, menurut pakar ekonomi di TD Securities, dan sepadan dengan anggaran awal Statistik Kanada yang diberikan bulan lepas.

Untuk suku ketiga, jualan runcit turun 1%, penurunan suku pertama sejak jualan jatuh 11.9% pada suku kedua 2020 apabila wabak Covid-19 mengganggu perniagaan dan perbelanjaan dengan ketara. Agensi statistik itu berkata petunjuk awal daripada syarikat mencadangkan jualan runcit meningkat semula pada Oktober, meningkat 1.5%, walaupun angka itu adalah anggaran tidak rasmi dan akan disemak semula.

Jualan runcit teras Kanada, yang tidak termasuk stesen petrol dan peniaga kenderaan bermotor dan alat ganti, turun 0.4% daripada Ogos, kata Statistik Kanada.

Bank pusat Kanada telah menaikkan kadar sebanyak 3.5 mata peratusan setakat tahun ini dalam usaha untuk memacu inflasi tahunan turun daripada kadar semasa 6.9% kepada sasaran 2%. Gabenor Bank of Canada Tiff Macklem berkata kadar faedah berkemungkinan akan meningkat lagi, walaupun bank itu bersedia untuk memperlahankan kadar pengetatan monetari memandangkan kenaikan kadar setakat ini telah menjejaskan beberapa bidang ekonomi seperti perumahan dan pembuatan serta keluaran dalam negara kasar dijangka terhenti sehingga pertengahan 2023.

Inflasi di Kanada telah terbukti masih membimbangkan, dengan data minggu lepas menunjukkan inflasi harga pengguna tahunan kekal stabil pada bulan Oktober, seperti yang dijangkakan oleh pakar ekonomi, selepas harga tenaga melonjak tetapi harga runcit mencatatkan penurunan bulan ke bulan pertama sejak Jun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat