Jualan Runcit Susut 0.6%, Impak Minimum Kepada Matawang

39

Jualan runcit Kanada jatuh 0.6% pada Februari jika dibandingkan dengan pasaran yang menjangka hanya susut 0.1%. Kenaikan jualan pada Januari telah dikaji semula kepada 2.3% dari bacaan asal iaitu 2.2% di mana bacaan tahunan naik sebanyak 4.4%.

Jualan runcit teras (core-retail sales) jatuh sebanyak 0.1% pada tempoh sama berbanding ramalan kemerosotan 0.3% di mana kenaikan pada Januari juga dikaji semula kepada 2.3% dari 1.7% sebelum ini.

Jualan kenderaan bermotor dan alat-ganti susut 1.8% dengan kenaikan tahunan kini berada di sekitar 1.5%. Jualan gasolin juga merekod kejatuhan pada tempoh sama.

Jika tidak mengambil kira dua kategori ini, jualan hanya naik 0.5%.

Jualan makanan dan minuman turut jatuh sedikit pada tempoh sama yang banyak disumbangkan oleh kejatuhan jualan arak.

Terdapat pengukuhan dalam jualan pakaian dengan kenaikan sebanyak 2.2% di mana jualan produk kesihatan naik 0.2%.

Data kali ini akan mengekalkan keyakinan dalam trend jualan runcit di Kanada khususnya dengan kejatuhan yang terhad selepas pengukuhan jualan pada Januari. Tiada bukti signifikan yang menunjukkan pengukuhan dalam pasaran perumahan memberi kesan kepada jualan yang berkaitan sektor perumahan. Implikasi data hari ini kepada polisi monetari dijangka hanya minimum.

Impak secara keseluruhan adalah terhad dengan pasaran ketika ini memberi tumpuan kepada isu perdagangan Kanada-US berkaitan import balak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat