Jualan Runcit Tanpa Dijangka Mendatar Pada September! Ini Perkara Yang Perlu Diketahui Pasaran

339

Jualan runcit A.S. secara tidak dijangka tidak berubah pada September kerana inflasi yang tinggi dan kadar faedah yang meningkat dengan pantas menyekat permintaan untuk barangan.

Jabatan Perdagangan berkata pada hari Jumaat bahawa bacaan tidak berubah dalam jualan bulan lepas mengikuti peningkatan 0.4% peningkatan yang disemak pada bulan Ogos. Jualan pada bulan Ogos sebelum ini dilaporkan meningkat 0.3%.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan jualan meningkat 0.2%, dengan anggaran antara serendah penurunan 1.1% hingga setinggi peningkatan 0.8%. Jualan juga semakin perlahan apabila perbelanjaan beralih kembali kepada perkhidmatan. Jualan runcit untuk kebanyakannya barangan, tidak diselaraskan untuk inflasi.

Kos yang melambung tinggi untuk sewa dan penjagaan kesihatan telah membebankan belanjawan rakyat Amerika sehingga membawa kepada pengurangan perbelanjaan bagi barangan. Keadaan ini telah ditambah dengan kos pinjaman yang lebih tinggi, yang menjadikan kredit lebih mahal.

Rizab Persekutuan telah menaikkan kadar dasarnya daripada hampir sifar pada Mac kepada julat semasa 3.00% kepada 3.25% bagi memerangi inflasi. Kenaikan kadar faedah 75 mata asas keempat berturut-turut dijangka bulan depan selepas data pada Khamis menunjukkan inflasi meningkat dengan kukuh pada bulan September.

Tanpa mengira jualan kereta, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit meningkat 0.4% bulan lepas. Data untuk Ogos telah disemak lebih tinggi untuk menunjukkan jualan runcit teras ini meningkat 0.2% dan bukannya tidak berubah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Pakar ekonomi menganggarkan bahawa pertumbuhan dalam perbelanjaan pengguna berkemungkinan di bawah kadar tahunan 1.0% pada suku ketiga selepas meningkat pada kadar 2.0% pada suku April-Jun.

Namun, KDNK dijangka meningkat semula pada suku lepas selepas dua penurunan suku tahunan berturut-turut kebanyakannya apabila permintaan domestik yang perlahan menyekat import dan pengumpulan stok barangan yang tidak terjual di gudang.

The Fed Atlanta menganggarkan bahawa KDNK meningkat pada kadar 2.9% pada suku lepas selepas jatuh pada kadar 0.6% pada suku kedua. Kerajaan dijadualkan menerbitkan gambaran KDNK suku ketiga pada akhir bulan ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat