Jualan Runcit UK Tiba-tiba Melonjak, Apakah Puncanya?

336

Susulan kejatuhan dua bulan berturut-turut, jualan runcit UK kembali memaparkan lonjakan pada bulan Julai yang dipacu oleh peningkatan belian atas talian.

Menurut laporan yang dikeluarkan Pejabat Perangkaan Kebangsaan (ONS), jumlah jualan runcit yang diselaraskan untuk inflasi, melonjak 0.3% pada Julai setelah mencatat penurunan 0.2% pada bulan Jun.

Pada asas tahunan, jualan runcit UK masih menurun sebanyak 3.4% pada bulan lalu daripada penguncupan 6.1% yang dicatatkan pada Jun, manakala jualan runcit teras jatuh 3.0% sedikit lebih baik dari jangkaan penurunan 3.1% dan kejatuhan 6.2% sebelumnya.

Penyumbang terbesar kepada peningkatan ini didorong oleh jualan peruncitan bukan kedai, di mana jumlah jualan melonjak sebanyak 4.8% apabila Amazon mengadakan promosi tahunan Hari Perdana bulan lepas, yang pada tahun-tahun sebelumnya telah bertepatan dengan peningkatan dalam jualan runcit UK.

Bagaimanapun trend jangka panjang untuk jualan masih menurun, kata ONS, dan Bank of England telah memberi amaran bahawa inflasi yang tinggi berkemungkinan membawa Britain ke dalam kemelesetan akhir tahun ini.

Dalam pada itu, jualan bahan api automotif turun sebanyak 0.9% disebabkan oleh gelombang haba yang dihadapi di seluruh negara telah mendorong pengurangan perjalanan dan penggunaan.

Reaksi mata wang pound menunjukkannya tidak terkesan dengan angka yang diterbitkan, sebaliknya kekal didagangkan lebih rendah berbanding US dolar yang kuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat