Jutawan India Nak Bina Terminal Pelabuhan Di Sri Lanka!

282

Menurut sebuah sumber, Kumpulan Adani India adalah peneraju utama untuk membangunkan Terminal Kontena Timur yang terletak di pelabuhan Colombo, Sri Lanka, dalam usaha untuk jutawan Gautam Adani mengembangkan perniagaan pelabuhannya ke luar negara.

Selain itu, Adani Ports dan Special Economic Zone Ltd dan rakan kongsi tempatan telah bersetuju untuk menandatangani perjanjian dengan Sri Lanka Ports Authority, yang akan memegang saham utama dalam projek itu.

Di samping itu, perincian pegangan saham masih berada dalam perbincangan setelah kajian semula projek berikutan dengan tunjuk perasaan buruh yang telah menghentikan perjanjian sebelum pilihan raya parlimen pada bulan Ogos. Namun begitu, Kementerian Luar Negeri India dan Kumpulan Adani tidak mahu mengemukakan sebarang maklum balas berhubung isu berkenaan.

Untuk pengetahuan semua, Adani yang merupakan syarikat pelabuhan dan logistik terbesar di India, telah menandatangani perjanjian awal untuk projek itu tahun lalu.

Usaha untuk menghidupkan kembali projek itu, yang dikembangkan bersama Sri Lanka, India dan Jepun, terjadi pada saat meningkatnya ketegangan wilayah dengan China. Kedua-dua negara iaitu India dan Jepun adalah anggota kumpulan Quad tidak rasmi yang bersama-sama dengan AS dan Australia dilihat sebagai lawan pengaruh Beijing di wilayah Indo-Pasifik.

Sementara itu, Presiden Gotabaya Rajapaksa telah mengumumkan peninjauan setelah tunjuk perasaan oleh kesatuan buruh yang takut akan kawalan asing terhadap projek strategik.  Sebelum ini, negara tersebut didakwa bergantung kepada China untuk pembangunan infrastrukturnya serta telah mendorong ke arah ketegangan di New Delhi.

Tambahan daripada itu, Sri Lanka, yang berhadapan dengan perang saudara selama 3 dekad pada tahun 2009, terkenal kerana mengambil pinjaman China untuk membiayai projek infrastruktur yang luas, termasuk pelabuhan dan lebuh raya, yang akhirnya menjadi sebahagian dari Belt and Road Initiative (BRI) Beijing. Permintaan terhadap wang tunai China berkurang setelah hutang meningkat memaksanya menjual pelabuhan Hambantota kembali ke China Merchants Port Holdings.

Pada bulan Julai, India telah memberikan kemudahan pertukaran mata wang $ 400 juta ke Colombo untuk membantu pemulihan ekonomi pasca wabak. Kedua-dua negara juga membincangkan penangguhan pembayaran hutang semasa pertemuan maya peringkat tinggi pertama Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa dengan Narendra Modi pada bulan September.

Sementara itu, pihak berkuasa pelabuhan negara itu minggu lalu didakwa telah memulakan operasi di beberapa bahagian Terminal Kontena Timur yang sudah dibina. Manakala perjanjian yang ditandatangani antara bekas pemerintah Sri Lanka dengan India dan Jepun masih berjalan dan pemerintah Sri Lanka sedang berbincang untuk mengoperasikan pelabuhan tersebut.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat