Kadar Inflasi Di A.S Terus Mengganas, Ini Fakta Yang Perlu Diketahui Trader!

831

Harga pengguna A.S. meningkat pada kadar paling tinggi dalam tempoh 13 tahun pada bulan Jun walaupun dihambat dengan kekangan bekalan dan kenaikan berterusan dalam kos perkhidmatan.

Indeks Harga Pengguna (IHP/CPI) meningkat sebanyak 0.9% pada bulan lalu iaitu kenaikan terbesar sejak Jun 2008, setelah naik 0.6% pada bulan Mei, sebagaimana yang dilaporkan oleh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Selasa.

Dalam 12 bulan hingga Jun, IHP melonjak 5.4%. Bacaan tersebut adalah kenaikan terbesar sejak Ogos 2008 dan mengikuti kenaikan 5.0% dalam 12 bulan sehingga Mei. Tanpa mengira komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, IHP meningkat 0.9% setelah meningkat 0.7% pada bulan Mei.

Dalam masa yang sama, IHP teras juga catat lonjakan terbesar sejak November 1991, setelah meningkat 3.8% pada bulan Mei iaitu pada kadar 4.5% setahun pada bulan Jun. Secara keseluruhan bacaan IHP jauh mengatasi ramalan para pakar ekonomi yang sasarkan IHP naik 0.5% dan IHP teras naik 0.4%

Program vaksinasi Covid-19, suku bunga yang rendah dan bantuan kerajaan hampir $ 6 trilion sejak penularan wabak di Amerika Syarikat telah memicu permintaan, melemahkan rantaian bekalan dan mendorong peningkatan harga.

Kekurangan semikonduktor global telah mengurangkan pengeluaran kenderaan bermotor, secara tidak langsung dorong kenaikan harga kereta dan trak terpakai yang menjadi pendorong utama inflasi sejak beberapa bulan terkini.

Disisi lain, beberapa kawasan di Amerika Syarikat dengan kadar vaksinasi yang rendah, bagaimanapun, mengalami lonjakan jangkitan dari varian Delta yang dapat memperlambat kegiatan ekonomi. Ini secara tidak langsung menurunkan hasil Perbendaharaan A.S. pada minggu lalu.

Menurut David Kelly, ketua strategi global di JPMorgan, pertumbuhan pemulihan ekonomi akan sedikit perlahan untuk beberapa bulan akan datang dan kadar inflasi mungkin akan reda dari tahap yang tinggi. Walaubagaimanapun, masih terdapat kemungkinan bahawa ekonomi akan bergerak pantas dan mengekalkan pertumbuhan inflasi pada tahap sekarang.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berulang kali menyatakan bahawa inflasi yang lebih tinggi akan bersifat sementara, dengan menekankan bahawa beliau menjangkakan rantaian bekalan akan kembali seperti sedia kala.

Indeks US dolar terus melonjak naik berbanding matawang utama susulan laporan inflasi di keluarkan dengan catat pengukuhan 0.47% kepada paras tukaran 92.695.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat