Kanada Catat Pertambahan Pekerjaan Tertinggi Pada Bulan Mei! Ini Reaksi Pasaran Susulan Laporan!

754

Pada hari Jumaat juga, Jabatan Tenaga Kerja Kanada juga telah mengeluarkan laporan pekerjaan. Situasi yang sama juga berlaku di Kanada dimana Kanada telah mencatat pertambahan pekerjaan pada bulan Mei iaitu sebanyak 289,600 pekerjaan walaupun kadar pengangguran mencatat rekod tertinggi iaitu pada kadar 13.7% pada bulan Mei. Bacaan angka positif ini antaranya didorong oleh pelonggaran perintah sekatan yang dikenakan.

Bacaan angka ini adalah berlawanan daripada jangkaan para pakar yang menjangkakan kehilangan pekerjaan sebanyak 500,000 dan peningkatan kadar pengangguran pada 15% yang disebabkan kesan penularan wabak Covid-19.

Menurut pakar ekonomi di RBC, Nathan Janzen berpendapat bahawa angka ini merupakan peningkatan pekerjaan terbesar dalam sejarah Kanada dalam tempoh 1 bulan. Walaubagaimanapun harus diingat bahawa ia hanya pemulihan daripada pekerjaan yang hilang pada bulan Mac dan April.

Matawang Kanda dolar mengukuh ke paras tertinggi 3 bulan pada paras bacaan 1.3395 per dolar A.S. Disisi lain, rakan dagang terbesar Kanada, Amerika Syarikat turut mencatat peningkatan dalam bilangan pekerjaan pada bulan Mei. Jabatan Tenaga Kerja A.S melaporkan bacaan NFP meningkat sebanyak 2.509 juta pada bulan Mei berbanding jangkaan penurunan sebanyak 8 juta.

Berdasarkan laporan StatsCan, data pada bulan Mei tidak merangkumi 1.4 juta orang yang kehilangan pekerjaan buat sementara waktu kerana penutupan perniagaan berikutan wabak COVID-19 namun tidak aktif mencari pekerjaan.

Peningkatan kadar pengangguran adalah didorong oleh para pelajar yang tamat belajar dan baru memasuki alam pekerjaan. Kadar pengangguran untuk pelajar meningkat kepada 40.3% berbanding 13.8% yang dicatat pada Mei 2019. Disisi lain, sektor pengeluaran mencatat pertambahan pekerjaan tertinggi iaitu sebanyak 164,700 bilangan pekerjaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat