KDNK Kanada Suku Pertama Merosot, Adakah BOC Akan Mengubah Pendirian Polisinya?

106

Pertumbuhan ekonomi Kanada didapati tidak begitu teguh seperti yang dijangkakan pada suku pertama berikutan dipengaruhi oleh jumlah dagangan eksport yang lebih rendah berdasarkan data rasmi yang dikeluarkan pada hari Selasa. Data ini sedikit sebanyak mempengaruhi unjuran bank pusat namun ia dilihat berkemungkinan tidak akan mempengaruhi rancangan kenaikan kadar yang besar pada bulan Jun.

Ekonomi Kanada berkembang pada kadar tahunan 3.1% pada suku pertama. Angka ini jauh tersasar daripada ramalan penganalisis yang mensasarkan sebanyak 5.4% namun ianya sejajar dengan ramalan Bank of Canada iaitu 3.0%.

KDNK benar berkemungkinan meningkat 0.2% pada bulan April berdasarkan data awal. Hal ini kerana penurunan dalam aktiviti hartanah jualan semula diimbangi oleh keuntungan dalam perlombongan dan minyak dan gas. KDNK bulan Mac pula meningkat 0.7%, mengatasi jangkaan sebanyak 0.5%.

Menurut Andrew Kelvin, ketua strategi Kanada di TD Securities berpandangan bahawa “walaupun KDNK suku pertama lebih lemah daripada jangkaan namun permintaan domestik agak kukuh”. Beliau bersama pasukan melihat tinjauan inflasi yang terlalu kuat. Untuk dua mesyuarat akan datang sekurang-kurangnya BoC perlu melihat kadar peningkatan yang agresif.

Bank of Canada secara meluas dijangka meningkatkan kadar faedah kepada 1.5% daripada 1.0% pada mesyuarat dasar esok hari. Bank pusat itu berkata ia akan bertindak tegas untuk menjinakkan inflasi dimana ia telah meningkat sehingga 6.8% pada April, paras tertinggi tiga dekad.

Menurut Joyce Mendes, ketua strategi makro di Desjardins Group, “data yang dikeluarkan pada hari ini meleset daripada jangkaan namun ia dilihat tidak akan mengubah rancangan Bank of Canada untuk kenaikan kadar 50-bp esok hari.”

Pertumbuhan suku tahunan perlahan berbanding dua suku sebelumnya dengan penurunan dalam jumlah dagangan eksport antarabangsa, kata Statscan.

Dolar Kanada didagangkan 0.2% lebih rendah pada 1.2636 berbanding US dolar selepas data KDNK dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat