Ke Manakah Halatuju BTC? Ini Perkongsian Penting Dari Syarikat Santiment!

341

Oktober telah menghadirkan harapan baru kepada pemain pasaran mata wang kripto apabila harga BTC kembali melonjak tinggi sehingga kepada $28,600 pada Selasa sebelum mengalami sedikit kejatuhan. Lonjakan ini berlaku selepas beberapa minggu menunjukkan trend yang meningkat, dengan ramai yang berharap bahawa bulan baru ini akan membawa prospek yang lebih baik bagi pasaran kripto.

Salah satu faktor utama yang menyumbang kepada sifat optimistik ini adalah berdasarkan sentimen positif dan pola teknikal Bitcoin. Pada hari ini, firma analisis kripto Santiment telah mengeluarkan dapatan yang menekankan kepentingan beberapa transaksi besar telah berlaku sebelum Bitcoin melepasi tanda $28,000 untuk pertama kalinya dalam enam minggu.

Menurut firma tersebut, transaksi-transaksi ini berkisar antara $187 juta hingga $346 juta. Selain itu, firma tersebut turut menekankan bahawa bekalan Bitcoin di bursa telah berkurang dari 5.99% kepada 5.73% sejak 1 September, trend yang dilihat sebagai tanda positif bagi pasaran.

Baru-baru ini, firma tersebut juga melaporkan bahawa pemilik Bitcoin berjumlah besar (Whale) telah mengumpulkan Bitcoin dan Tether (USDT) selama enam minggu terakhir. Pada 29 September, Whale ini bersama-sama memegang 13.03 juta BTC, jumlah tertinggi pada tahun 2023.

Disisi lain, penganalisis kripto juga berkongsi pandangan positif mereka untuk Bitcoin. Adrian Zduńczyk,  telah meramalkan sasaran harga BTC yang dijangka akan melonjak kepada paras $40,500. Ramalannya didasarkan pada optimisme pasaran, trend dominan yang meningkat, dan tempoh pengumpulan selama enam bulan yang menunjukkan potensi untuk melonjak lebih tinggi.

Rekt Capital, seorang analis kripto lain, telah berkongsi bahawa Bitcoin berhadapan dengan rintangan sekitar $27,100 pada bulan September tetapi telah melepasinya pada bulan Oktober. Menurutnya, pemulihan tahap rintangan ini sebagai sokongan boleh mengakibatkan peningkatan harga yang lebih lanjut.

Waima begitu terderdapat segelintir penganalisis analis, seperti “Stockmoneylizards,” menasihatkan agar berhati-hati kerana carta tahun 2020 menunjukkan kesamaan dan boleh membawa ia tembus kebawah.

Pada masa penulisan, harga Bitcoin menunjukkan penurunan sebanyak 3% dalam tempoh 24 jam terakhir, dengan harga $27,471

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat