Keadaan Pasaran Kripto Jadi Kerisauan Utama! Firma Analisis Kripto Ini Dedahkan Apa Yang Berlaku

447

Pada 17 November, syarikat kripto Chainalysis menyiarkan kemas kini pasaran. Satu laporan yang dinantikan oleh pemain pasaran bagi mendapatkan gambaran lebih terperinci selepas kejatuhan bursa FTX.

Firma itu mengakui bahawa syarikat lain mungkin menghadapi isu insolvensi berikutan kejatuhan FTX minggu lalu. Namun begitu mereka melihat bahawa secara asasnya pasaran masih kekal stabil. Menurut mereka bahawa situasi FTX berpunca daripada “penipuan kewangan dan bukannya kegagalan blok atau kripto-spesifik.”

Chainalysis melihat pada faktor dagangan kripto/USD yang melonjak minggu lalu apabila pelabur yang panik mengeluarkan wang. Sebanyak $270 bilion telah dibawa keluar dalam masa empat hari selepas keruntuhan itu. Ini mengakibatkan jumlah permodalan pasaran menjunam ke kitaran penurunan baharu yang rendah sebanyak $830 bilion pada 10 November.

Secara kebetulan, ini adalah angka yang sama yang dicapai sebagai puncak kitaran pada Januari 2018. Firma itu menyatakan bahawa aliran keluar fiat kini telah stabil kembali ke paras sebelum kejadian.

“Pengguna kini nampaknya mengeluarkan wang kripto pada kadar yang lebih kurang sama seperti sebelum krisis FTX.” IFirma itu juga mendapati bahawa aliran masuk bersih ke bursa berpusat telah menurun.

Data itu menunjukkan bahawa beberapa dana akan pergi ke bursa berpusat lain, tetapi terdapat peningkatan dalam pergerakan ke dompet peribadi. Terdapat juga peningkatan dalam dana yang dihantar ke protokol DeFi yang juga boleh dilihat sebagai satu langkah kepada kripto jagaan sendiri.

“Aliran CeFi-to-DeFi telah meningkat, tetapi ia bukanlah penggerak di sebalik pertumbuhan jumlah dagangan transaksi DEX,” katanya. Sekitar 90% aliran masuk DEX datang daripada kontrak pintar dan bot MEV yang lain.

Ini menunjukkan bahawa tidak terdapat aliran masuk CEX ke DEX atau DeFi yang besar, tetapi pengguna dan bot sedia ada mengeksploitasi ketidaktentuan pasaran untuk mengaut keuntungan.

Jumlah permodalan pasaran telah menurun sebanyak 1.6% pada hari kejatuhan kepada $871 bilion semasa penulisan. BTC kini didagangkan pada paras dagangan $16,502.25.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat