Kebimbangan Pasaran Terhadap Ujian Peluru Berpandu Korea Utara Meningkatkan Permintaan Emas!

74

Emas melonjak dalam sesi Asia pada Isnin apabila Korea Utara menggegarkan pasaran dengan kenyataan ujian peluru berpandu yang dikatakan mampu membawa peledak nuklear yang besar telah menambah kerisauan kepada pasaran.

Emas bagi penghantaran Jun meningkat sebanyak 0.20 peratus kepada $1,230.20 satu troy ounce di Comex New York Merchantile Exchange. Copper juga meningkat sebanyak 0.16 peratus kepada $2.532 sepound walaupun data pengeluaran perindustrian dilaporkan agak lemah dari China.

China melaporkan data pengeluaran industri meningkat kurang daripada jangkaan sebanyak 6.5 peratus. Namun begitu, laporan jualan runcit dilapor melonjak sebanyak 10.7 peratus bagi bulan April.

Minggu lepas, harga emas diadakan lebih tinggi pada hari Jumaat disebabkan kelemahan US Dollar telah melonjakkan permintaan bagi logam berharga.

Matawang gergasi telah menjadi lemah selepas data peda Jumaat menunjukkan bahawa jualan runcit AS meningkat dibawah jangkaan yang diletakkan bagi bulan lepas sekali gus menimbulkan keraguan sama ada Fed mampu untuk menaikkan kadar sebanyak dua kali lagi tahun ini.

Jabatan Perdagangan AS melaporkan bahawa data jualan runcit meningkat sebanyak 0.4 peratus pada bulan April, kurang daripada jangkaan ekonomi bagi peningkatan sebanyak 0.6 peratus.

Jabatan Tenaga Kerja juga melaporkan bahawa kadar inflasi tahunan menjadi semakin perlahan kepada 2.2 peratus pada bulan April daripada 2.4 peratus pada bulan Mac.

Menurut Fed rate monitor tools, pasaran kini menjangkakan 70 peratus prospek kenaikan kadar pada bulan Jun oleh Fed berbanding 80 peratus yang dicatat pada minggu lepas.

Pandangan Amerika Syarikat “dipulaukan” di dalam Mesyuarat Kemuncak G7

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat