Kecoh Di AS Kempen ‘Save The Crypto’ Gara-Gara Pindaan Rang Undang-Undang Berkaitan Kripto

1,327

Penduduk Amerika Syarikat (AS) dikhabarkan telah mencetuskan ‘perang’ terhadap pihak kerajaan sebagai usaha untuk menyelamatkan industri kripto.

Dalam laporan terbaru, komuniti Fight for the Future (FFTF) telah membangunkan laman Red Alert: Call The Senate To Save The Crypto, menggesa seluruh rakyat Amerika memastikan wakil mereka di dalam Senat menyokong pindaan peruntukan matawang kripto yang diusulkan oleh Senator Ron Wyden, Patrick J. Toomey dan Cynthia Lummis.

Apa yang berlaku?

Pada minggu lepas, Wyden, Toomey, dan Lummis telah mengusulkan satu pindaan dalam rang undang-undang yang mengecualikan pelombong kripto dan pembangun perisian daripada tuntutan pelaporan cukai.

Untuk pengetahuan, rang udang-undang semasa menggariskan keperluan untuk semua broker dan pelabur kripto melaporkan transaksi mereka kepada Internal Revenue Service (IRS). Ini menyebabkan Lummis berpendapat pindaan perlu dilakukan:

Pindaan kali ini menjelaskan ‘broker’ adalah mereka yang menjalankan transaksi di bursa, tempat pengguna menjalankan aktiviti perdagangan aset digital, dan ia tidak memerlukan laporan informasi daripada pengguna yang terlibat dalam perlombongan atau staking, jualan peranti atau persisian.

Pindaan tersebut menerima sokongan daripada Coinbase, Coin Center, dan The Blockchain Asscociation.

Bagaimanapun, Senator Mark Warner dan Rob Portman tampil dengan pindaan lain, memberi kelonggaran hanya kepada perlombongan Proof-of-Work (PoW). Ini menimbulkan kekecohan dalam komuniti kripto lagi-lagi ia menerima sokongan daripada White House.

Perdebatan yang panjang

Pendukung sektor kripto menyifatkan pindaan oleh Lummis lebih diterima memandangkan bukan sahaja PoW tetapi juga perlombongan konsensus Proof of Stake (PoS) dan pengeluar peranti dan perisian turut terkecuali daripada tuntutan percukaian dan perakaunan baharu.

Perbincangan antara senat berkaitan rang undang-undang ini akan bersambung kemudian. Setakat ini masih belum dapat dikenalpasti pindaan mana yang akan diterima majoriti.

Namun apa yang pasti, undang-undang baharu ini mungkin tidak akan efisien dan seperti yang didakwa pengasas Stacks, “a kill switch for crypto in the US.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat