Kedudukan Terkini Matawang Dalam Sesi Dagangan New York, USD Masih Mengukuh!

442

Matawang US dolar mengukuh paras tertinggi 2 tahun lalu pada hari ini selepas the Fed mengambil keputusan untuk mengurangkan kadar faedah buat pertama kali dalam 1 dekad walaupun dihimpit dengan pertumbuhan yang perlahan.

Bank pusat AS telah mengurangkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas, pengurangan kadar pertama sejak tahun 2008. Hal ini adalah bagi menangani risiko ekonomi termasuk ketegangan perdagangan.

Pengerusi Fed, Jerome Powell telah memberi isyarat bahawa penurunan kadar bukanlah tindakan untuk permulaan kitaran pelonggaran polisi monetari. Penurunan tersebut adalah sebagai pelarasan polisi di pertengahan kitaran, bukanlah ke arah pelonggaran polisi yang lebih lanjut.

Menurut penganalisis matawang, Yamamoto berpendapat bahawa komen Powell tidaklah dovish kerana terdapat indikasi kecil bahawa the Fed bersedia untuk kurangkan kadar faedah pada masa akan datang.

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama didagangkan kukuh pada paras 98.428, naik 0.17% setakat jam 10.40 p.m.

Matawang euro pula susut berbanding US dolar pada paras 1.1054. Euro telah didagangkan rendah sejak Mei 16, 2017 sebelum mula mencatat sedikit pengukuhan walaupun di paras susut.

Disisi lain, BoE telah mengambil keputusan untuk mengkekalkan kadar faedah pada 0.75% walaupun perkiraan pertumbuhan pada tahun ini dan akan datang dikurangkan berikutan ketidakpastian terhadap Brexit yang dapat memberi impak terhadap keyakinan perniagaan dan pelaburan.

Matawang GBP menyusut berbanding US dolar sebanyak 0.41% pada paras 1.2107.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat