Kehidupan Akan Kembali Normal Pada Tahun Hadapan? Ini 2 Halangan Yang Perlu Ditangani!

712

Pengumuman vaksin yang memiliki keberkesanan yang melebihi 90% telah meningkatkan harapan bahawa dunia dapat kembali normal lebih awal dari jangkaan. Menurut pencipta vaksin, kehidupan seharian berkemungkinan kembali normal pada seawal musim sejuk tahun hadapan.

Profesor Ugur Sahin yang merupakan pengasas bersama dan ketua eksekutif BioNTech mengatakan bahawa vaksin mereka dapat menghambat penularan Covid dan akhirnya menatijahkan kepada pengurangan yang besar dalam jumlah kes jangkitan.

Pada minggu lalu, Pfizer dan BioNTech mengumumkan hahawa analisis awal menunjukkan bahawa vaksin mereka memiliki keberkesanan lebih dari 90% dalam mencegah jangkitan Covid-19. Seramai 43, 500 orang telah mengambil bahagian dalam uji kasi tersebut.

Berita tersebut telah meningkatkan harapan bahawa vaksin dapat diagihkan sebelum akhir tahun walaupun masih terdapat halangan untuk ditempuhi. Vaksin terhebut diharapkan dapat menghentikan penularan wabak Covid-19 yang meragut lebih dari 1.31 juta nyawa di seluruh dunia.

Tambah Sahin, jika semunya berjalan lancar, vaksin akan diedarkan pada akhir tahun ini.Matlamat adalah untuk mengagihkan lebih 300 juta dos vaksin sehingga April tahun hadapan. Ditambah pula sebilangan syarikat vaksin yang turut membantu maka beliau jangkakan pada musim sejuk tahun hadapan dunia akan kembali normal.

Dalam yang sama, syarikat Moderna telah mengumumkan bahawa vaksin Covid-19 mereka mencatatkan kadar keberkesanan lebih daripada 94% untuk mencegah penularan wabak berkenaan.Kadar keberkesanan melebihi 90% sangat mengagumkan. Kedua Pfizer Inc. / BioNTech dan Moderna Inc. telah memberikan harapan untuk mengakhiri wabak ini.

Walaubagaimanapun, halangan yang perlu ditempuhi adalah masalah logistik dan kos. Para pengeluar vaksin perlu mengagihkan vaksin dalam bekas sejuk beku. Ini telah meningkatkan kos pengagihan dan menimbulkan kesukaran terutama negara yang memiliki iklim panas. Namun berita keberkesanan vaksin Moderna membuatkan ramai pihak sedikit lega kerana keperluan suhu yang diperlukan oleh vaksin Moderna adalah lebih baik dari Pfizer.

Dalam masa terdekan vaksin Pfizer dan Moderna harus diagihkan dalam kondisi yang selamat dan tidak rosak.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat