Kejutan NFP! Data September Gegarkan Pasaran Kewangan

1,710

Hasil bon Amerika Syarikat didapati meningkat pada hari Jumaat, dengan hasil bon 10 tahun mendekati paras tertinggi 16 tahun setelah data pekerjaan terkini datang lebih tinggi daripada yang dijangka oleh pakar ekonomi.

Hasil bon 10 tahun meningkat sebanyak hampir 13 mata asas pada 4.839%. Ia mencatat paras tertinggi 16 tahun baru-baru ini pada awal minggu ini, meningkat sehingga 4.884%. Hasil bon 2 tahun diniagakan pada 5.14% selepas meningkat lebih daripada 11 mata asas.

Data pekerjaan NFP meningkat sebanyak 336,000 pada bulan September, manakala pakar ekonomi yang ditemubual oleh Dow Jones mengjangkakan penambahan 170,000 pekerjaan. Kadar pengangguran adalah 3.8%, sedikit lebih tinggi daripada anggaran konsensus sebanyak 3.7%.

Pelabur akan mempertimbangkan adakah data ini boleh mendorong kenaikan kadar atau tidak. Terdapat mesej-mesej bercampur daripada penggubal dasar tentang sama ada kadar perlu dinaikkan lagi untuk melegakan ekonomi, termasuk pasaran tenaga kerja, dan menstabilkan inflasi. Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai Fed kelihatan secara meluas mengharapkan kadar akan tetap tinggi untuk tempoh yang lebih lama.

Laporan pekerjaan pada hari Jumaat ini datang selepas data pasaran tenaga kerja yang bercampur-baur diterbitkan sepanjang minggu ini.

Pada hari Khamis, tuntutan faedah pengangguran awal mingguan datang pada 207,000 untuk minggu yang berakhir pada 30 September, di bawah anggaran 210,000 oleh Dow Jones. Pada awal minggu ini, firma pemprosesan gaji ADP melaporkan bahawa gaji swasta tumbuh sebanyak 89,000 pada bulan September, yang jauh lebih rendah daripada yang dijangkakan dan menandakan penurunan tajam daripada angka Ogos sebanyak 180,000.

Disisi lain, indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan semakin mengukuh sebanyak 0.52% selepas data NFP.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat