Kekhuatiran Inflasi ‘Berterusan’ Semakin Terasa, Minit Mesyuarat Beri Lebih Banyak Indikasi!

276

Penggubal dasar Bank Pusat Eropah bimbang bahawa inflasi akan kekal “berterusan” untuk satu jangka waktu yang lama dengan ECB merancang untuk menaikkan kadar faedah pada masa akan datang berdasarkan minit mesyuarat dasar bulan Jun.

Kebanyakan pegawai bersetuju untuk menaikkan kos pinjaman sebanyak 25 mata asas pada mesyuarat seterusnya bulan ini, dengan alasan bahawa kenaikan sederhana ini akan membawa kepada reaksi pasaran yang lebih teratur dalam persekitaran ketidaktentuan ekonomi yang tinggi. Walau bagaimanapun, beberapa penggubal dasar masih berhujah untuk”mengekalkan pintu terbuka” pada kenaikan awal yang lebih besar dalam kadar faedah pada bulan Julai.

“Majlis Pentadbiran pada ketika ini harus lebih spesifik mengenai jangkaannya untuk mesyuarat September, khususnya membuka pintu kepada peningkatan kadar faedah ECB utama sebanyak lebih daripada 25 mata asas. Kenaikan yang lebih besar dilihat lebih sesuai dilaksanakan pada mesyuarat September jika unjuran untuk inflasi jangka sederhana tidak bertambah baik pada masa itu,” kata ECB.

Sementara itu, dalam minit tersebut turut menyatakan gerak kerja-kerja memulakan instrumen “anti-pemecahan” baharu telah dirangka. Pelan ini, yang kemudiannya didedahkan oleh ECB, bertujuan untuk mencipta alat untuk menghalang hasil bon antara negara anggota pinggiran dan utara zon Eropah dari terpecah.

Instrumen ini dijangka akan dibincangkan dengan lebih terperinci apabila pegawai-pegawai ECB bertemu semula bulan ini. Bacaan utama bulan Jun mengenai harga pengguna dalam blok mata wang mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 8.6%, menambah rekod sebelumnya sebanyak 8.1% pada bulan sebelumnya.

Pada hari Rabu, Rizab Persekutuan juga mengeluarkan minit mesyuarat dasar terbarunya, di mana bank pusat paling berpengaruh di dunia memilih untuk menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas, kenaikan terbesar sejak 1994.

Berdasarkan minit the Fed, para penggubal dasar berkata mereka percaya pertumbuhan harga mewakili “risiko yang ketara”, memberi amaran bahawa inflasi mungkin menjadi berakar umbi jika ia tidak bertindak sewajarnya.

Walau bagaimanapun, rentetan data ekonomi AS yang mengecewakan telah menjejaskan beberapa jangkaan pelabur terhadap kenaikan kadar Fed yang lebih agresif, kerana bank pusat itu berusaha untuk mengelak daripada mencetuskan kemelesetan ekonomi yang lebih meluas.

Kebimbangan ini, seterusnya, menyebabkan pelabur pelaburan yang lebih selamat dan menjauhkan diri daripada aset berisiko, termasuk euro. EUR/USD kini didagangkan menghampiri paras terendah dalam dua dekad.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat