Kekuatan USD Menekan Mata wang Ini Lebih Jauh!

713

US dolar menunjukkan kekuasaannya dengan melonjak lebih tinggi berbanding mata wang utama ketika pasaran melangkah masuk ke sesi Eropah.

Ini diperlihatkan pada pergerakan indeks dolar yang menuju ke puncak tertinggi enam bulan pada 105.70 berbanding sekumpulan mata wang utama, ketika penulisan.

Hal ini susulan kenyataan hawkish Federal Reserve (Fed) pada minggu lalu yang memberi isyarat bahawa kadar faedah perlu kekal lebih tinggi untuk tempoh lebih lama daripada jangkaan awal.

Pengukuhan greenback telah memberi tekanan meluas buat mata wang utama, khususnya yen untuk kecundang ke paras terendah hampir 11 bulan pada 148.57 ketika sesi Eropah.

Gabenor Bank of Japan (BOJ) Kazuo Ueda pada tengahhari tadi memberitahu bahawa ia tidak akan campur tangan secara terus dalam pasaran mata wang kerana langkah tersebut boleh menyebabkannya melanggar perjanjian bersama G7.

Tambahnya lagi, belum ada tanda-tanda inflasi stabil pada asas yang mampan, oleh itu BOJ akan meneruskan pelonggaran monetari di bawah rangka kerja semasa dengan sabar.

Namun, dengan yen yang semakin menghampiri paras kritikal 150.00, pelabur masih mengharapkan ia boleh menjadi pemangkin untuk campur tangan baharu bagi menyelamatkan mata wang ninja itu.

Meneliti perkembangan mata wang lain, euro kembali tergelincir rendah selepas data terbaru menunjukkan keyakinan perniagaan di Jerman terus suram pada bulan September di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan yang meningkat.

Sesi Eropah turut menyaksikan hasil bon Jerman 10 tahun meningkat ke paras tertinggi sejak Julai 2011 pada 2.78%.

Dalam pada itu, pound turut mencatat penyusutan lebih jauh ke paras terendah enam bulan berbanding greenback selepas Bank of England (BOE) membiarkan kadar faedahnya tidak berubah minggu lalu.

Selain itu, dolar Aussie dan New Zealand kekal didagangkan suram selepas memadamkan keuntungan yang dicatatkan pada hari Jumaat lalu, manakala dolar Kanada pula bergerak mendatar.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat