Keluaran Minyak AS Pecah Rekod, Tamparan Hebat Buat OPEC

1,409

Rekod terkini pengeluaran minyak mentah di Amerika Syarikat memberi kejutan kepada kenaikan harga minyak dan OPEC. Para pengeluar cuba meningkatkan penanda aras yang tinggi dengan menerapkan pengurangan dan pengeluaran yang lebih mendalam.

Minggu lalu, EIA melaporkan bahawa purata pengeluaran harian pada bulan September kekal tidak berubah sejak Ogos apabila ia mencecah kadar rekod tertinggi 13.24 juta tong walaupun inflasi kos dan harga minyak antarabangsa rendah.

Situasi yang membimbangkan ini sama seperti yang berlaku pada tahun 2014-2016 apabila harga minyak jatuh sebanyak 70%. Ketika itu, OPEC yang diketuai Arab Saudi melawan semula syal AS dengan meningkatkan pengeluaran minyak dan menenggelamkan sebanyak mungkin pengeluar AS.

Berbeza pula kali ini, pengeluar minyak mentah AS dilihat lebih bersatu dan kuat terhadap perang harga. Arab Saudi dan sekutunya berkemungkinan akan mengurangkan risikonya berbanding apa yang dilakukan pada 2014 kerana pada masa itu negara sekitarnya mengambil langkah penjimatan.

Seorang penganalisis mencadangkan untuk Arab Saudi melaksanakan pengeluaran minyak mentah secara besar-besaran walaupun ia akan memberi risiko kepada kumpulan OPEC. Secara tidak langsung, ini akan menenggelamkan semula pengeluar minyak mentah AS daripada terus berkuasa.

Walau bagaimanapun, pasaran minyak masih bertahan dengan harga yang lebih rendah jika berlakunya kekurangan minyak mentah fizikal di peringkat global. Rekod pengeluaran AS boleh menjejaskan penanda aras harga tetapi ia tidak bermakna mampu menggantikan sepenuhnya keluaran minyak mentah Arab Saudi dan OPEC.

Negara Brazil yang dikhabarkan akan menyertai OPEC baru-baru ini tidak akan menjadi ahli penuh dan tidak akan mengambil bahagian dalam pemotongan pengeluaran. OPEC harus mencari pengaruh yang lebih besar dalam pasaran minyak global melalui pengembangan dalam kalangan pengeluar bukan AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat