Kemanakah Hala Tuju BTC? Ini Jangkaan Para Pelabur Perlu Tahu Mengenai Reaksi Pasaran FOMC Nanti!

413

Pasaran di seluruh dunia sedang menanti keputusan yang dinanti-nantikan mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) di tengah-tengah krisis perbankan yang berterusan. Walaubagaimanapun, the Fed buat masa ini mempunyai dua matlamat yang kelihatan bercanggah antara satu sama lain. Pertama adalah untuk menurunkan inflasi yang melonjak dan yang lain adalah untuk menstabilkan sektor perbankan.

Sehingga Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell mengumumkan keputusan kenaikan kadar pada hari Rabu, beberapa syarikat besar pasaran telah membentangkan jangkaan mereka.

Berikut ialah Anggaran Kadar Fed FOMC pada bulan Mac:
-JP MORGAN +25BPS
-BANK AMERIKA +25BPS
-MORGAN STANLEY +25BPS
-CITI +25BPS
-BARCLAYS +25BPS
-DEUTSCHE BANK +25BPS
-GOLDMAN SACHS 0BPS
-WELLS FARGO 0BPS
-KREDIT SUISSE 0BPS
-NOMURA -25BPS

Selepas turun naik yang banyak dalam pasaran, pemain pasaran gergasi sedang menimbang untuk Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) untuk mencatatkan lonjakan 25 mata asas.

Berdasarkan laporan, jika agensi itu menaikkan kadar faedah walaupun sebanyak suku mata maka ia akan mendorongnya ke julat sasaran 4.75%-5%. Ini dilaporkan sebagai kadar tertinggi sejak akhir 2007. Walaubagaimanapun, komen Powell dua minggu lalu telah menyebabkan pasaran kian keliru. Sementara itu, trend terkini menunjukkan tiada kenaikan atau kenaikan suku mata. Eksekutif the Fed juga akan mengumumkan unjuran pengangguran, inflasi dan KDNK.

Menurut pakar, pelabur berdagang dalam keadaan volatility yang lebih tinggi, jika the Fed memutuskan untuk tidak menaikkan kadar maka pasaran boleh lihat lonjakan dalam pasaran kripto. Sementara lonjakan 25 Bps boleh menyebabkan pasaran tidak berubah. Manakala kenaikan 50 Bps akan mengakibatkan pasaran menjual pegangan.

Pasaran aset kripto didagangkan dalam kukuh kerana had pasaran terkumpulnya meningkat sedikit sepanjang 24 jam yang lalu. Walau bagaimanapun, harga Bitcoin telah berjaya memperoleh lebih 12% dalam tempoh 7 hari yang lalu, manakala harga Ethereum melonjak lebih daripada 6% dalam tempoh yang sama.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat