Kemelesetan AS Kian Hampir, Intel Nak Pecat Beribu Pekerja!

970

‘Tak boleh nak buat apa-apa, syarikat kena survive jadi pekerja kena buang.’

Berpaksikan lonjakan inflasi serta kenaikan kadar agresif bank pusat yang mengundang kemelesetan, syarikat perkakasan komputer dan pembuat cip Intel Corp terpaksa akur membuang pekerja.

Difahamkan bahawa syarikat rancang pembuangan pekerja seawal bulan ini yang terdiri daripada jabatan penjualan dan pemasaran, di mana mengikut pengiraan akan menjejaskan 20% tenaga kerja Intel.

Menurut sumber dalaman Intel pula bahawa syarikat terpaksa mengambil keputusan tersebut ekoran penyusutan penjualan produk perkakasan komputernya selain terus bergelut dengan persaingan daripada Advanced Micro Devices Inc (AMD).

Ketika Julai lepas, syarikat mengunjurkan penjualan pada 2022 akan turun kepada $11 bilion iaitu lebih rendah daripada jangkaan sebelum ini.

Perkara ini menurut penganalisis pula akan menjejaskan pendapatan pada suku ke-3 Intel sebanyak 20%.

Umumnya, penjualan komputer mengalami trend penurunan sejak sekatan berkaitan Covid-19 semakin berkurangan di kebanyakan negara.

Parah pada luka di tambah pula dengan faktor sekatan di China serta konflik Ukraine yang menjejaskan rantaian bekalan cip dunia sehingga menekan jatuh hasil penjualan bagi syarikat komputer sebanyak 15%.

Sebagai buktinya, HP Inc, Dell Technologies Inc dan Lenovo Group Ltd yang menggunakan perkakasan dari Intel telah melaporkan penurunan penjualan komputer peribadi dan laptop sejak akhir-akhir ini.

Tidak dilupakan juga bahawa Amerika Syarikat (AS) semakin ligat menyekat firma-firma komponen China sehingga menekan syarikat tempatan untuk mengeluarkan cip mereka sendiri.

Berbalik kepada Intel, setakat laporan pada Julai syarikat difahamkan memiliki 113,700 pekerja dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Pat Gelsinger enggan mengulas lebih lanjut mengenai perkara tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat