Kenaikan Kadar Faedah Tidak Menghambat Jualan Runcit? Data Terbaru Kanada Ini Beri Indikasi Lebih Rinci!

214

Jualan runcit Kanada meningkat pada bulan pertama tahun ini kerana permintaan pengguna kekal kukuh dalam menghadapi lonjakan kadar faedah sepanjang tahun lepas, walaupun anggaran awal menunjukkan jualan lemah pada bulan Februari.

Jualan meningkat 1.4% pada Januari daripada bulan sebelumnya kepada 66.37 bilion dolar Kanada, bersamaan kira-kira AS$48.38 bilion, lapor Jabatan Statistik Kanada pada Jumaat. Data ini lebih kukuh daripada anggaran awal agensi data bulan lepas untuk kenaikan 0.7%, selepas jualan runcit disemak menurun kepada tidak berubah pada bulan Disember.

Berbanding dengan tahun sebelumnya, jualan adalah 5.0% lebih tinggi pada bulan Januari.

Petunjuk awal daripada syarikat menunjukkan bahawa jualan runcit melemah pada bulan Februari. Menurut Jabatan Statistik Kanada, data awal menunjukkan penurunan dalam jualan borong dan kilang, dalam masa yang sama menyokong jangkaan pertumbuhan ekonomi semakin perlahan.

Bank of Canada awal bulan ini membiarkan kadar faedah penanda arasnya tidak berubah dalam jangkaan inflasi akan terus sejuk dari puncak musim panas lalu. BoC meramalkan pertumbuhan ekonomi akan terhenti selama beberapa suku sebelum pulih akhir tahun ini, berkata ia akan memantau tindak balas ekonomi terhadap rentetan kenaikan kadar dasarnya yang melonjakkannya 4.25 mata peratusan kepada paras tertinggi 15 tahun 4.5 %.

Keluaran dalam negara kasar tahunan tidak berubah pada suku akhir tahun lepas berikutan lima kenaikan suku tahunan berturut-turut, sebahagian besarnya disebabkan oleh kelembapan dalam pembinaan inventori.

Data awal juga dikeluarkan pada hari Jumaat oleh agensi menunjukkan penurunan sebanyak 1.6% dalam jualan borong pada bulan pada bulan Februari dan penurunan 2.8% dalam jualan pembuatan, selepas kedua-dua segmen mencatatkan jualan yang lebih tinggi pada bulan Januari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat