Kenaikan Mendadak: Harga Import AS Melonjak Kuat pada Bulan Ogos !

509

Harga import U.S. meningkat lebih dari yang dijangka pada bulan Ogos kerana kos produk tenaga meningkat, namun tekanan harga import langsung yang telah mereda ini memberi harapan baik untuk prospek inflasi domestik secara keseluruhan.

Harga import meningkat 0.5% pada bulan lepas, lapor Jabatan Buruh pada hari Jumaat. Data untuk bulan Julai diubah dan menunjukkan harga naik 0.1% daripada 0.4% yang dilaporkan sebelumnya. Pakar ekonomi telah meramalkan harga import, yang tidak termasuk tarif, meningkat 0.3%.

Dalam 12 bulan hingga Ogos, harga import turun 3.0% selepas menurun 4.6% pada bulan Julai. Harga import tahunan kini telah menurun selama tujuh bulan berturut-turut.

Data minggu ini menunjukkan inflasi masih membuat kemajuan yang baik menuju sasaran 2% dari Federal Reserve, dengan harga pengguna dan pengeluar yang mendasar meningkat secara sederhana pada bulan Ogos.

Disisi lain, Indeks Keadaan Perniagaan Am utama dari kajian Pengilangan Negeri Empire Bank Persekutuan Reserve New York meningkat kepada 1.9 pada September daripada -19.0 pada Ogos. Bacaan ini didapati lebih baik daripada jangkaan pasaran sebanyak -10.0.

Aktiviti pembuatan tetap stabil di Negeri New York, menurut kajian September. Penunjuk pasaran tenaga kerja lembut menjadi -2.7 “menunjukkan penurunan ringan dalam tahap pekerjaan” dan “optimisme terus bertumbuh” kerana indeks Keadaan Perniagaan Masa Depan meningkat kepada 26.3, tahap tertinggi dalam lebih dari setahun.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan sedikit susut sebanyak 0.05% kepada paras dagangan 104.984

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat