Kenali Polkadot (DOT) Yang Sinonim Sebagai Pesaing Ethereum

1,935

Polkadot (DOT) nampaknya lebih agresif berbanding kebanyakan altcoins dengan lonjakan tiga kali ganda sepanjang bulan lalu, menjadikan keuntungan hampir 500% sejak Ogos 2020.

Sebenarnya, Polkadot merupakan protokol open-source yang dibangunkan untuk awam, menekankan kepada perlindungan, skalabiliti dan inovasi.

Dibangunkan oleh dua bekas eksekutif Ethereum, Gavin Wood dan Jutta Steiner, Polkadot memiliki dua jenis blockchain; rangkaian utama dikenali sebagai Relay Chain manakala rangkaian yang dibangunkan oleh pengguna (atau individual blockchain) dikenali sebagai Parachain (parallel blockchain).

Dengan cara ini, lebih mudah untuk membangunkan aplikasi, produk dan perkhidmatan cross-chain. Ini mengingatkan kepada group K-Pop yang bakal mengeluarkan koleksi digital menggunakan Polkadot.

Penting untuk menyedari bahawa transaksi yang dijalankan menggunakan blockchain ini jauh lebih efisien dan tertutup tanpa risiko kebocoran data pengguna kepada rangkaian awam.

DOT, tokennya dilancarkan pada 2017 dan berjaya meraih $140 juta dalam Initial Coin Offering (ICO). Kemudian, Polkadot raih $100 juta dalam private sales pada 2019 dan 2020.

Kalau anda tertanya adakah Polkadot jauh lebih baik berbanding Ethereum dan Bitcoin, mungkin bergantung kepada persepsi anda terhadap blockchain ini.

Polkadot merupakan ekosistem yang masih perlu diterokai lebih mendalam kerana terlalu baru dalam sektor ini. Maka, hanya masa menentukan sejauh mana rangkaian ini boleh pergi.

Semasa pelancaran token DOT, harganya melonjak kepada $368 pada Ogos 2020 sebelum sedikit susut dan mengalami proses denomination (jumlah DOT dipecahkan kepada 100), menyaksikan harga DOT ditawarkan pada $2.69.

Bagaimanapun ketika penulisan, DOT didagangkan pada $17.53 dengan kedudukan keempat teratas selepas Tether (USDT). Melalui permodalan pasaran yang mencecah $15 bilion, Polkadot berjaya mengatasi XRP yang terus susut selepas disaman Securities and Exchange Commission (SEC) pada Disember 2020.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat